Arcelor Mittal gasi čeličanu u Krakowu

Arcelor Mittal gasi čeličanu u Krakowu

Div industrije čelika Arcelor Mittal objavio je da će prekinuti proizvodnju u čeličani u poljskom gradu Krakowu zbog nepovoljnog tržišnog okruženja i nedovoljne zaštite od uvoza čelika iz zemalja izvan Europske unije.

Postupak gašenja visokih peći i čeličane počeće u oktobru i trajaće nekoliko sedmica, do trajnog prekida tih aktivnosti, objavila je kompanija.

“Sektor čelika u EU vrlo je teško pogođen pandemijom, budući da svi sektori koji koriste čelik smanjuju aktivnosti“, poručuju iz kompanije u obrazloženju odluke.

Potražnja je još uvijek “znatno ispod nivoa prije Covida”, unatoč oporavku u proteklim sedmicama, izjavio je Sanjay Samaddar, izvršni direktor poljskog ogranka Arcelor Mittala.

Kompanija smatra da je “brz oporavak potražnje za čelikom malo vjerovatan”.

Arcelor Mittal odlučio se zatvoriti čeličanu i zbog visokih cijena struje u Poljskoj, nejednakih trošokova ugljika među proizvođačima iz EU-a i onih izvan Unije.

Kao dodatni razlog, navodi i nedavnu odluku EU-a o “povećanju kvote za bescarinski uvoz čelika iz zemalja izvan EU-a, u razdoblju dramatičnog pada potražnje za čelikom u Europi“.

Kako bi bio troškovno konkurentniji, Arcelor Mittal će se usredotočiti na poslovanje u čeličani u gradu Dabrowa Gornicza, na jugu Poljske, u kojoj raspolaže s dvije visoke peći.

“Tvornica koksa u vlasništvu kompanije u Krakowu nastaviće s radom, poručuju iz kompanije.

Agencije

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.