Investicije

Hercegovina nastavlja investicije u turizam


Narednih sedmica u avanturističkom kompleksu Peć-Mlini na području Gruda trebalo bi da počne obnova starih mlinica u sastavu avanturtističkog parka, a u planu je i izgradnja manjeg objekta za smještaj i boravak turista.

Park je pun prirodnih dragulja, sadržaja za podizanje adrenalina, staza za šetnju formiran je zahvaljujući financijskoj podršci Evropske unije. Tokom tri ljetna mjeseca ovdje je boravilo oko 4.000 posjetilaca. Investicije najavljuju i u Parku prirode Vodopad Kravice gdje će izgradnjom mosta nizvodno od slapa otvoriti novu stazu za šetnju dugu oko dva kilometra.

U okviru promocije projekta „Odmori u BiH“ ove lokalitete kao i znamenitosti Međugorja, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda i Čitluka posjetila je i grupa bosanskohercegovačkih novinara i upoznala se sa negativnim efektima pandemije korona virusa na turizam i ugostiteljstvo, aktuelnim događanjima u turističkoj privredi i budućim planovima. Tom prilikom nove investicije u Etno selu Herceg najavio je član uprave Branko Penava. Priprema se izgradnja aroma centra sa svim sadržajima koje traže savremeni gosti poput fitnesa, masažnog centra, relaksiranja prirodnim produktima…

Posjetivši najveću plantažu maslina u Bosni i Hercegovini sa 7.000 stabala i fabriku ulja od vlasnika Gorana Mikulića saznali su da upravo ove sedmice počinje berba maslina i da je cjelokupna prošlogodišnja proizvodnja prodata. Mikulić je zadovoljan urodom i kvalitetom plodova na čijoj će berbi biti angažovan i jedan broj sezonskih radnika.

Za novi ciklus proizvodnje pripremila se i kompanija Roing koja se bavi proizvodnjom eteričnih ulja na bazi autohtonih hercegovačkih trava veoma traženih na tržištu Evrope i Amerike na kojima se prema riječima menadžera Stipe Jukića proda sve što naprave.

Za razliku od maslinara vinogradari su završili berbu grožđa. Miro Ćorić vlasnik podruma Andrija iz Paoče obradovan je urodom i kvalitetom grožđa i povećanim interesom domaćih i stranih kupaca za njegove proizvode. Ova vinarija razvila je vinski i seoski turizam, a u ugostiteljstvu je do savršenstva razvila gastronomsku ponudu najpoznatijih hercegovačkih specijaliteta.

Hajdar Arifagić