Novosti

Zapadna Hercegovina – destinacija za sva čula


Sa namjerom da se što bolje prezentira ponuda turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini, inicijativa “Odmori u BiH“, uz podršku Evropske unije u BiH, organizirala je putovanje za grupu bh. medija u zapadnu Hercegovinu – u Međugorje, Ljubuški, Grude i Široki Brijeg.

Prvo odredište bilo je Međugorje, mjesto između dvije gore, dva brda – Križevca i Brda Ukazanja (Podbrda). Do ove godine Međugorje je godišnje posjećivalo više od milion turista. Većina ih je dolazila zbog fenomena Gospina ukazanja, oni drugi iz znatiželje. Ljubazni vodič kroz Međugorje, Miljenko – Miki Musa kaže da je svima zajedničko jedno – dolaze u potrazi za duhovnim mirom koje pruža ovo mjesto.

U blizini Međugorja nalazi se Etno selo Herceg, izgrađeno po uzoru na tradicionalna hercegovačka sela od kamena. Nudi smještaj, restoran sa ukusnom hranom, sale za konferencije i vjenčanja, amfiteatar, prodavnice autohtonih proizvoda, muzej sa postavkom predmeta koji su se u Hercegovini tradicionalno koristili u svakodnevnom životu… Tu su i kenjci, vinograd i mali maslinik, jezerca, rječice i slapovi – prava Hercegovina u malom.

Na putu do Ljubuškog novinarska ekspedicija osjetila je i ljepotu mirisa Hercegovine. Na plantažama firme Roing, najvećim te vrste u našoj zemlji, uzgaja se aromatično i ljekovito bilje od autentičnih sorti, kao što su smilje, ružmarin, lavanda, kadulja… od kojih se dobijaju eterična ulja, koja se najviše koriste u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Slijedila je posjeta najvećem masliniku u BiH, koji se prostire na oko 40 hektara površine. Uz impresivan zasad maslina, u vlasništvu obitelji Mikulić je i savremena uljara, a njihova maslinova ulja su za svoju kvalitetu osvojila brojna priznanja. Berba maslina kreće polovinom oktobra, pa je upravo ovo idealno vrijeme za aktivan odmor u maslinicima u Hercegovini.

U ambijentu prekrasnog parka prirode Koćuša, kojeg krasi jedan od najljepših vodopada u ovom dijelu naše zemlje, predstavnike medija dočekao je Vedran Markotić, vršitelj dužnost gradonačelnika Ljubuškog. Donedavno je bio angažovan na mjestu direktora JP Parkovi Ljubuški i jedan je od najzaslužnijih za razvoj turističkih potencijala Ljubuškog.

Među adutima turističke ponude Ljubuškog je i odlični hotel Bigeste, koji se nalazi u centru grada. Svojim gostima nudi 28 soba i apartmana, salu za vjenčanja i konferencijski prostor za oko 500 gostiju, dva restorana, gradsku kafanu sa prekrasnom terasom… Hotelom rukovodi Stjepan Primorac, veteran turizma u BiH i predsjednik Turističkog klastera Hercegovina, koji je dao veliki doprinos u pozicioniranju ovog dijela Hercegovine na turističku mapu svijeta.