Lifestyle

Arhitektica iz Jajca pokrenula biznis uz pomoć općine i Instituta za razvoj mladih Kult


Amela Iskrić Hadžić diplomirani je inžinjer arhitekture iz Jajca, te vlasnica “Vista design” studia, uz pomoć Instituta za razvoj mladih Kult i Općine Jajce uspjela je da pokrene vlastiti biznis.

Podršku je dobila po jedinstvenom modelu jednogodišnje finansijske i stručne podrške koji pruža podršku mladim ljudima u pokretanju i razvoju biznisa.

Radila je dvije godine kao freelancer za kompaniju u Dohi, a onda je došla na ideju da započne vlastiti biznis.

“Radeći s njima kontantno sam usavršavala svoje znanje i vještine. Tako sam shvatila da se mogu dobro nositi sa konkurencijom i na domaćem tržištu. S obzirom na to da je moja arhitektonska struka sadržajna, sa vrlo širokom paletom djelatnosti, shvatila sam da postoje određene tržišne niše na domaćoj poslovnoj sceni koje uopće nisu popunjene. Tu sam prepoznala priliku za sebe. Drugi razlog je što sam majka troje male djece i htjela sam da što više vremena provodim sa svojom porodicom. Nažalost, to mi klasičan posao ne bi dopuštao. Pomislila sam kako je najbolje rješenje za fleksibilno radno vrijeme upravo to da budem sama svoj šef. Stvari su se sudbinski posložile tako da sam baš u to vrijeme previranja i donošenja odluka ugledala “Javni poziv za najbolje poduzetničke ideje za mlade”. Odmah sam se prijavila sa biznis idejom “Vista design” studio. Ideja je prepoznata kao jedna od najboljih poslovnih ideja”, kazala je Amela.

“Vista design” studio je uslužna djelatnost koja se bavi arhitektonskim projektovanjem, dizajnom enterijera i eksterijera te grafičkim i produkt dizajnom.

Amela je trenutno uposlena kao samostalna poduzetnica, a uskoro planira osnovati i svoj tim sa dva ili tri člana, zbog obima i tipova usluga koje nudi “Vista design”.

Izvor: Akta.ba