Novosti

Osam Konjičana uz podršku Grada i Udruženja “LiNK” pokreću svoj biznis


Grad Konjic u saradnji s udruženjem “LiNK” Mostar, u protekle dvije godine realizirao je više različitih ciklusa podrške mladima za pokretanje biznisa, a nastavljajući tu praksu u srijedu su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja Tomislav Majić potpisali ugovore s osam Konjičana čije su biznis ideje nakon provedenih obuka pod nazivom “Pokreni svoj posao” ocijenjene najboljim.

U okviru aktualnog projekta “LiNK4StartUps” odabrani su biznisi koji se odnose na uslužne djelatnosti, te tradicionalne zanate, priopćeno je iz Grada Konjica.

“Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata, koje provodimo s Gradskom upravom Konjic, a uz pomoć donatora, za koji je vladao veliki interes. Vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u podršci u vidu nabavke osnovnih sredstava za rad, ali i osiguravanju doprinosa za korisnike u trajanju od šest mjeseci, što za njih pokriva Gradska uprava. U planu je da u narednih godinu dana korisnici imaju i našu mentorsku podršku, te predstavljanje njihovih biznisa javnosti, kako bi došli do što većeg broja kupaca”, kazao je Majić.

Uime korisnika Gradskoj upravi Konjic i udruženju “Link” zahvalio je 25-godišnji Zejd Jazvin koji planira otvoriti autopraonicu i vulkanizersku radnju.

“Ovaj projekt mnogo znači nama koji tek pokrećemo posao. Posla ima, nema neke velike konkurencije i nadam se da ću uspjeti jer mi je želja ostati živjeti i raditi u svom gradu”, kazao je Jazvin.

Projekt se provodi u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response”, koji financiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada.

Izvor: Fena