Investicije

Planiraju izgradnju zatvorenog skladišta vrijednog milion eura


U sklopu crnogorske Luke Bar planirana je izgradnja zatvorenog skladišta korisne površine 3600 četvornih metara. To se može vidjeti u javnom pozivu koji je raspisala lučka kompanija u većinskom državnom vlasništvu, a kojim se traži najpovoljniji ponuđač za projektiranje i izgradnju zatvorenog skladišta. Vrijednost nabavke procijenjena je na miliona eura.

Nakon restrukturiranja 2009. godine Luci Bar u dijelu zatvorenih lučkih skladišta ostala su na raspolaganju samo dva objekta, skladište broj 10 i skladište broj 13, ukupne površine 12.282 kvadrata, što se pokazalo kao ograničavajući faktor za prekrcaj i skladištenje roba koje traže čuvanje u zatvorenom prostoru.

Izgradnja zatvorenog skladišta na urbanističkoj parceli LZ 110, iako neće u potpunosti riješiti potrebe za takvim prostorom, povećat će sposobnost Luka Bar za pružanje usluga prekrcaja i skladištenja tzv. generalnih tereta, navodi se u natječajnoj dokumentaciji.

Ukupna površina parcela na kojoj je predviđena gradnja objekta je 9522 kvadrata. Unatoč teškoj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa Luka Bar nastavila je ostvarivati dobre poslovne rezultate i u 2020. godini.

“Ukupni prihodi u prvih šest mjeseci iznose 5,038.877 eura i veći su za devet posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Možemo se pohvaliti da smo ostvarili i značajnu finansijsku dobit od 726.972 eura, koja je lani u istom razdoblju iznosila 358.259 eura”, rekao je Branko Branković, predsjednik Upravnog odbora Luke Bar za Pobjedu.

Prekrcano je 802.961 tona tereta, što je za 18 posto ili 120.050 tona više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je prekrcano 682.911 tona. Plan za prvih šest mjeseci 2020. bio je prekrcati 770.400 tona, što znači da je premašen za četiri posto.

Na prvom su mjestu u ukupnom prekrcaju rasuti tereti, čiji je prekrcaj veći za 28 posto, dok tekući tereti bilježe pad zbog manje potražnje za avionskim gorivom.

Niži postotak zabilježen je i kod generalnih tereta, uslijed izostanka prekrcaja vozila, prije svega onih iz Fiatove tvornice u Kragujevcu koja je smanjila proizvodnju.

Poslovni.hr