Tržišta i finansije

Cijene struje i gasa u BiH među najnižima u Evropi


Cijena električne energije za domaćinstva u BiH je više od tri puta niža od prosječne cijene za domaćinstva u EU, a i cijene gasa su među najnižima u Evropi, pokazuje najnoviji izvještaj Agencije EU za energetske regulatore.

Prosječna cijena električne energije u BiH za domaćinstva je 6,6 eurocenti, dok je prosjek u EU, prema ovim podacima, u prošloj godini iznosio 21,6 eurocenti i veći je za 3,7 posto u odnosu na godinu ranije.

U evropskim zemljama koje nisu dio EU najvišu cijenu električne energije za domaćinstva plaćaju Crnogorci, odnosno 10,32 eurocenti, dok su najniže cijene u Srbiji i BiH. Cijena električne energije u Ukrajini je 7,66 eurocenti, što je više nego u BiH.

Iako taj podatak nije naveden u samom izvještaju, može se logički zaključiti da su cijene električne energije u BiH i Srbiji najniže u Evropi.

I ako se u medijima u BiH proteklih godina moglo često pročitati da su cijene gasa u BiH najviše u Evropi, prema podacima iz ovog izvještaja, to je daleko od istine.

Prema tim podacima, cijene gasa u BiH za domaćinstva su od 2013. godine u relativno postojanom padu. Te 2013. godine cijena gasa u BiH za domaćinstva je iznosila 5,2 eurocenta po kilovat-času i naredne dvije godine je blago padala. Međutim, 2016. godine cijena je naglo pala na 3,1 eurocent po kilovat-času, da bi se prošle godine neznatno povećala na 3,2 eurocenta.

Najvišu cijenu gasa u EU plaćaju domaćinstva u Njemačkoj i Danskoj, 29,8 eurocenti po kilovat-času. Najniže cijene gasa u EU plaćaju bugarska domaćinstva, i to 9,8 eurocenti.

Inače, cijene za industriju su nešto više od cijena u domaćinstvima širom Evrope, ali odražavaju slične trendove.

Nezavisne novine