Novosti

Utvrđen prijedlog zakona o izmjeni zakona o doprinosima


Vlada Federacije BiH je na sjedinci utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, čime je rok za primjenu člana 20a. produžen do 31.12.2021. godine.
Naime, ovaj član propisuje plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini proizvod prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.
Cilj je stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto), odnosno jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i stvaranju uslova za veću zainteresovanost za investicijska ulaganja u ovaj sektor.

Novi objekti u projektu energetske efikasnost

Vlada FBiH je dala saglasnost na Listu objekata za provedbu mjera energetske efikasnosti za period 2020. – 2024. godina za objekte od značaja za FBiH, koju je utvrdio Upravni odbor Projekta energetske efikasnost u Bosni i Hercegovini za Federaciju BiH.
Implementaciona jedinica ovog projekta je 5.6.2020. godine dobila dopis Federalnog ministarstva zdravstva za nominovanje sedam objekata – zdravstvenih ustanova.
Riječ je o klinikama za fizikalnu medicinu i rahabilitaciju, infektivne bolesti, potom kožne i spolne bolesti, te unutarnje bolesti s centrom za dijalizu, Centru za kliničku farmakologiju i Ravnateljstvu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zatim Klinici za plućne bolesti Podhrastovi pri Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, kao i Klinici za plućne bolesti i Poliklinici za labaratorijsku dijagnostiku pri Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je 9.7.2020. godine dostavilo dopis kojim su nominovali jedan objekt nastavnog tipa Policijske akademije FMUP-a za primjenu mjera energetske efikasnosti.
Ukupno procijenjeni iznos sredstava za sve ove objekte od značaja za Federaciju BiH je 3.200.575,05 KM s PDV-om i bit će finansiran iz dijela kredita koji je dodjeljen za Federaciju BiH.

Vlada je danas odobrila prenos stalnih sredstava i izvršenih građevinskih radova krajnjim korisnicima, a nabavljenih u okviru Projekta energetske efikasnosti. Radi se o izvršenim građevinskim radovima (922.484,91 KM) i stalnim sredstvima na objektima (300.279,97 KM), te stalnim sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja (7.101,90 KM).
Danas su usvojeni i izvještaji o realizovanim aktivnostima Implementacione jedinice Projekta energetske efikasnosti u BiH za FBiH za drugi i treći kvartal 2020. godine.

Projekt za poboljšanje kvalitete zraka

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o projektu “Pomoć Bosni i Hercegovini u poboljšanju kvaliteta zraka i upravljanju kvalitetom zraka” i zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Federalni hidrometeorološki zavod (FHZ) da putem svojih predstavnika kontinuirano prate aktivnosti na njegovoj realizaciji. Zaduženi su, također, da podatke o stanju kvaliteta zraka dostavljaju Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s ciljem daljeg izvještavanja prema međunarodnim organizacijama.


U informaciji je konstatovano da je, kada je riječ o kvaliteti zraka u Federaciji BiH, problem izražen u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.
Imajući na umu vrstu i obim izvora zagađenja, te institucionalne kapacitete, uz decentraliziran sistem nadležnosti, rješavanje pitanja kvaliteta zraka je veliki izazov za koji ne postoje kratkoročna i jednostavna rješenja.

Projekt “Pomoć BiH u poboljšanju kvaliteta zraka i upravljanju kvalitetom zraka” rezultat je saradnje institucija u BiH sa Ambasadom Švedske i švedskom Agencijom za razvoja i saradnju (SIDA). Pomoć institucijama odnosi se na osiguranje kapaciteta za mjerenje, praćenje i upravljanje podacima o kvaliteti zraka, na pružanju pomoći inspekciji za okoliš, izrade studija o izvorima zagađenja u cilju upravljanja kvalitetom zraka, ispitivanja mogućnosti direktnih investicija za poboljšanje kvaliteta zraka, te jačanje svijesti građana o ovom problemu. Projekt će, također, doprinijeti napretku BiH u naporima da postane članica EU, budući da će provođenje mnogih aktivnosti pomoći u ispunjavanju uslova koje je EU postavila za prijem u članstvo.

Projekt se sastoji od šest komponenti, od kojih je jedna izrada studije o izvorima zagađenja zraka u šest velikih gradova (po tri u oba entiteta), pri čemu će kriterijum za odabir biti nivo zagađenja i broj stanovnika, a javnost će biti obaviještena u okviru informativnih kampanja.

Strateški plan za unaprjeđenje ranog razvoja i rasta djece

Strateški plan za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH 2020.-2025. godina, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zaduženo je da, u saradnji s federalnim ministarstvima zdravstva, rada i socijalne politike te finansija, kao i Zavodom za javno zdravstvo FBiH i UNICEF-om BiH, koordinira realizacijom aktivnosti planiranih ovim dokumentom.
Zahvaljujući provedbi prethodnog strateškog plana, postignut je značajan napredak u ovoj oblasti. Ulaganje u rani rast i razvoj predstavlja višestruku dobit za društvo, posebno ukoliko se djeluje multisektorski.

U isto vrijeme, analiza je ukazala i na nedostatke koje novi strateški plan nastoji prevazići.
Prioritetni pravci djelovanja u novom strateškom planu definirani su na osnovu analize trenutnog stanja u oblasti ranog rasta i razvoja, te pravaca prioritetnog djelovanja, a u okviru pet komponenti poticajne brige neophodne za ostvarenje punog potencijala djeteta. To su dobro zdravlje, adekvatna ishrana, odgovorna njega, prilike za rano učenje i sigurnost.

Na toj osnovi su u Strateškom planu postavljeni i strateški i operativni ciljevi, programi i aktivnosti. To su unaprjeđenje zdravlja budućih roditelja, trudnica, novorođenčadi i djece, ishrane djece, trudnica i dojilja, jačanje porodice kroz aktivnosti odgovornog i zdravog roditeljstva u ranom rastu i razvoju, unaprjeđenje mogućnosti za rano učenje djece, te omogućavanje sigurnog i kvalitetnog okruženja za njihov pravilan rast i razvoj u Federaciji BiH.

Zajam za nabavku novih tramvaja

Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta javnog prevoza – dio 3 – u Sarajevu u iznosu do 10.000.000 eura. Sredstva su namijenjena poboljšanju kapaciteta i efikasnosti usluga javnog prijevoza kroz nabavku novih tramvaja.
Projektom je obuhvaćena i zaštita okoliša kroz promociju korištenja javnog prevoza i njegovog doprinosa kvaliteti zraka.
Zajam će Federacija BiH prenijeti na na Kanton Sarajevo, koji je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju.
Data je saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između BiH i FBiH i Podugovora o zajmu izmedu FBiH i Kantona Sarajevo. Za potpisivanje ovih dokumenata ovlaštena je federalna ministrica finansija.

Smjernice i protokoli za zaštitu od COVID – 19 u turizmu

Vlada FBiH je prihvatila dokument “Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-a 19 u turizmu”, te ga dostavlja Vijeću ministara BiH na razmatranje kako bi BiH dobila oznaku zemlje sigurnog putovanja od Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC).
U informaciji je navedeno da je ovaj dokument Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dostavila Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID).

Smjernice utvrđuju načela kojima se treba voditi Bosna i Hercegovina prilikom obavljanja turističkih aktivnosti tokom pandemije COVID-19, kao i protokoli za turističko-ugostiteljske subjekte, a njihova svrha je zaštita turista i radne snage, uz istodobno poštivanje zdravstvenih propisa i mjera ograničavanja fizičkih kontakata koje su uspostavljeni u BiH.
Takve mjere bi trebale biti fleksibilne, prilagođene lokalnoj zdravstvenoj situaciji i omogućile bi postepeno pokretanje i oživljavanje različitih segmenata turističkog sektora.

Prihvatanjem smjernica i protokola vezanim za turizam, BiH će dobiti oznaku #SafeTravels (sigurnog putovanja), WTTC-a, te bi se pridružila listi s više od 40 zemalja koje imaju ovu oznaku.
Time bi Bosna i Hercegovina bila označena kao zemlja koja ima prihvaćen svjetski protokol, putovanje u našu zemlju sigurno, a otvaranjem granica, te ovom oznakom i drugim udruženim mjerama privukli bismo veći broj gostiju. To je od iznimne važnosti za privatni sektor u turizmu i ugostiteljstvu, koji je posebno ekonomski pogođen pandemijom COVID-19.
Inače, smjernice i protokoli kreirali su svjetski lider u turizmu, a dostupne su na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ostale odluke i zaključci

Vlada FBiH je dala saglasnost općini Bosanski Petrovac za izdavanje u zakup zemljišta na lokaciji Vršćić privrednim društvima Telekomunikacije Republike Srpske i BH Telecom d.d. Sarajevo. Ova privredna društva će zemljište koristiti za postavljanje kontejnera s telekomunikacijskom opremom i dio antenskog stuba u svrhu postavljanja antenskog sistema.
Gradu Zenica je data saglasnost za izvođenje radova na rekonstrukciji objekta Doma Vojske Federacije BiH u Zenici.
Data je i saglasnost na Memorandum o razumijevanju između Vlade FBiH i Britanskog savjeta za realizaciju projekta “Program Evropske unije za mlade državne službenike u BiH”. Cilj ovog memoranduma je pomoći BiH pri razvoju profesionalnog i depolitizovanog sistema javne uprave zasnovanog na zaslugama kroz omogućavanje stručnog usavršavanja i mobilnosti za novu generaciju državnih službenika koji će biti zaduženi za proces pristupanja EU i koji će voditi promjene tokom procesa proširenja.
Data je preporuka za prijem u državljanstvo BiH doktoru medicine-specijalisti ginekologije i akušerstva Ameli Hodža, kao osobi od naročite koristi za BiH u području zdravstva, jer se radi o deficitarnom zanimanju.

Poslovne novine