Tema u fokusu

Fabrika cementa Lukavac : Pouzdan i siguran partner za 21. stoljeće


Fabrika cementa Lukavac se svrstava među bh. kompanije koje su nosioci certifikata bonitetne pouzdanosti 2020, što dodatno potvrđuje da se radi o pouzdanom i sigurnom partneru u svim segmentima njenog djelovanja.

Činjenica je da je koronavirus u 2020. godini promijenio mnogo toga u BiH i cijelom svijetu, prije svega unio je velike promjene u dosadašnjem načinu života i poslovanja. Međutim, u Fabrici cementa Lukavac izrodio je i mnoge zanimljive i kreativne projekte.

„U ovom za sve nas teškom vremenu morali smo se organizirati i prilagoditi novim i neočekivanim okolnostima, poštujući pri tome propisane mjere za zaštitu svog i zdravlja drugih. Ono što je navažnije je da smo sačuvali sva radna mjesta, otvorili smo i nova, te postigli jako dobre rezultate u proizvodnji i prodaji naših proizvoda za prvih devet mjeseci. Bonitetno smo pouzdana kompanija i sa našim klijentima, partnerima, dobavljačima brižno njegujemo uzajamno povjerenje i dobre odnose. Naravno, da je za nas od posebne važnosti dalje napredovanje u segmentu korištenja alternativnih goriva, čiji udio se i u 2020. bitno povećava. Želim naglasiti da naši stručnjaci daju veliki doprinos da se sve odvija prema planu uprkos otežanim okolnostima“ – kazao je Nihad Begić, direktor marketinga i prodaje Fabrike cementa Lukavac.

Svi uposlenici Lukavac Cementa i Lukavac Betona su tokom pandemije pokazali nevjerovatnu požrtvovanost, solidarnost i timski duh, tako da su postignuti odlični rezultati.

Begić je dodao: „Želeći im svima odati priznanje za predanost radu i uloženi trud i znanje, nedavno smo realizirali zanimljiv projekt pod nazivom Covid-19 Fotodnevnik koji smo posvetili svim saradnicama i saradnicima, kao znak zahvale ali ujedno i kao trajno sjećanje na ovo teško i turbulentno vrijeme.“

Vrijedno spomena je da je Fabrika cementa Lukavac u okviru ovogodišnje manifestacije Poslovnih novina „100 najvećih u BiH“ dobila priznanje kao najbolja kompanija po ostvarenim prihodima u svojoj djelatnosti.
„Ponosni smo na ovo priznanje, pogotovu kada ga dobijete u tako jakoj konukerenciji. Ono nam je podstrek i motivacija za još bolji i učinkovitiji rad“ – rekao je Nihad Begić.

2020. godina u Fabrici cementa Lukavac biće svakako zabilježena kao još jedna godina sa brojnim dobrim projektima i nagradama.
Početkom oktobra ove godine inženjer Emir Ćilimković je na 10. međunarodnoj konferenciji EUREM u Atini osvojio prestižnu nagradu “EUREM 2020” za treći najbolji projekt uštede energije u konkurenciji od ukupno 40 dostavljenih radova iz 27 evropskih zemalja.

Nihad Begić je, također, istakao: „Zaista se trudimo da našim uposlenicima omogućimo što bolje i raznovrsnije edukacije. Naši inženjeri Emir Ćilmković i Naser Kešetović su nakon šestomjesečne edukacije “Eurem European EnergyManager” u organizaciji AHK – Predstavništva njemačke privrede u BiH postali nosioci međunaradno priznatog certifikata za EUREM energetske menadžere među prvih dvanaest u BiH.”

Tokom ovog školovanja stručna komisija je Ćilimkovićev završni rad “Poboljšanje energetske efikasnosti linije za proizvodnju klinkera sušenjem alternativnog goriva” proglasila najboljim. Sticanjem međunarodno priznatog certifikata za EUREM energetskog menadžera imao je pravo učešča na atinskoj konferenciji koja je bila takmičarskog karaktera i na kojoj mu dodijeljena pomenuta nagrada.

Fabrika cementa Lukavac je društveno odgovorna kompanija koja istinski nastoji kreirati nove vrijednosti za sve ljude, posebno mlade, za okoliš i zajednicu u kojoj živi i radi. Tokom mjeseca oktobra su poklonili pametne table za šest osnovnih škola u BiH. Škole „Tušanj“ iz Tuzle, „Lukavac Grad“ iz Lukavca, „Sveti Sava“ iz Bijeljine, „Jovan Dučić“ iz Zalužana, „Aleksa Šantić“ iz Vojkovića i „Edhem Mulabdić“ iz Sarajeva su dobile nove moderne table, a nastavno osoblje odgovarajuću edukaciju. Ovom donacijom Smart board interaktivnih tabli najnovije generacije, u vrijednosti od skoro 28.000 KM, želi iskazati svoju podršku modernizaciji nastave u BiH, a školarcima omogućiti interesantne, kvalitetne i interaktivne časove.


Ulaganje u obrazovanje mladih i savremene tehnologije 21. stoljeća jedan je od prioriteta, jer kao siguran i pouzdan partner Fabrika cementa Lukavac kontinuirano sprovodi i podržava sve inicijative i akcije koje donose dugoročnu korist široj društvenoj zajednici.