Novosti

Zamjenik ministra Branković učestvovao na online radionici o razvoju međunarodnog željezničkog putničkog prometa


Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžad Branković, na poziv direktora Sektora za održivi promet UNECE-a Yuweia Lia, učestvovao je na online radionici „Razvoj međunarodnog željezničkog putničkog prometa u kontekstu Rezolucije br. 264 ITC-a“.

Nakon uvodnih izlaganja, zamjenik ministra Branković održao je prezentaciju na temu revitalizacije putničkog željezničkog prometa, naglašavajući značajnu ulogu željeznica u našoj zemlji u prethodnom periodu.
„Prije 70-ak godina, mreža željezničkih pruga u Bosni i Hercegovini je bila 60% veća od današnje. Međutim, razvoj je u našoj državi donio sa sobom i nazadovanje željezničkog prijevoza, osobito putničkog“, ističe zamjenik Branković.

Zamjenik ministra Branković potcrtao je da bi se prilagođavanjem našeg zakonodavstva prometnom acquisu stvorili preduvjeti da se na graničnim prijelazima sa susjednim državama počnu primjenjivati principi unapređenja željezničkog putničkog prijevoza, naročito u kontekstu olakšanja prelaska granica za putnike i prtljag, a sve u kontekstu Rezolucije 264.

Također, zamjenik ministra Branković je istakao da se posebna pažnja treba posvetiti utjecaju koronavirusa na željeznički prijevoz putnika. Iako je današnja situacija veoma teška za sve vidove putničkog prijevoza, željeznički prijevoz putnika ima kompetitivnu prednost u odnosu na aviopromet jer omogućava socijalnu distancu među ljudima.

„Stoga je potrebno da zajedno uložimo dodatne napore i iskoristimo prednosti koje željeznica trenutno ima. Potrebno je uspostaviti jasne i provedive protokole koji će definirati način ponašanja u slučaju sumnje da je neko od putnika zaražen. Jedan od mogućih načina prevazilaženja ovih problema je i uspostavljanje regionalne alijanse željezničkih operatora u putničkom prijevozu na zapadnom Balkanu. Na taj način se može lakše stremiti ka skraćenju procedura i njihovom pojednostavljivanju na graničnim prijelazima, a sve u cilju stvaranja kvalitetne, sigurne, ekološki prihvatljive i, na kraju krajeva, tržišno atraktivnije usluge prijevoza putnika željeznicom“, rekao je zamjenik ministra u svom izlaganju.
Glavni cilj ove radionice je razgovarati o načinima olakšavanja međunarodnog kretanja putnika željeznicom, s posebnim naglaskom na načine rasta ovog sektora nakon pandemije izazvane koronavirusom.