Tema u fokusu

Dom zdravlja Travnik nastavit će sa edukacijom ljekara


Dom zdravlja Travnik nastoji promovirati efektivne, pravedne, pristupačne, integrirane, troškovno efikasne zdravstvene programe i usluge, kako bi zadovoljio potrebe stanovništva SBK-a.

Javna ustanova Dom zdravlja Travnik najveća je ustanova u Srednjobosanskom kantonu koja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu i specijalističko-konsultativne usluge. Ova javna ustanova se sastoji od dvanaest organizacionih jedinica zajedno sa konsultativno specijalističkim službama.

Uspješno poslovanje

Dom zdravlja Travnik nastoji promovirati efektivne, pravedne, pristupačne, integrirane, troškovno efikasne zdravstvene programe i usluge, kako bi zadovoljio potrebe stanovništva SBK-a, a i šire, za primarnom i specijalističko-konsultativnom zdravstvenom zaštitom. Usluge su bazirane na savremenim medicinskim dostignućima i primijenjene u okviru vlastitih mogućnosti i uvjeta društveno-ekonomskog konteksta.

„U ovih deset godina, otkada sam ja na čelu ove ustanove, Dom zdravlja Travnik uspješno posluje sa dobiti. Sva sredstva su usmjerena na obnavljanje opreme i proširenje kvaliteta usluga pacijenata našeg kantona“, kazao je za Poslovne novine Nurdin Šatrović, v.d. direktora Doma zdravlja Travnik.

U sklopu ove ustanove, kaže, pored centralne zgrade, svrstano je još 13 regionalnih ambulanti. U nekim regionalnim ambulantama, pored standardnog tima ljekara, dolaze i ljekari specijalisti. U dvije regionalne ambulante, uključena je biohemijska laboratorija, a u većem dijelu ambulanti medicinski laboranti dolaze zbog vađenja krvi pacijentima, a sve da bi olakšali stanovništvu da ne putuje u centralnu zgradu. Centar za mentalno zdravlje je van centralne zgrade i svojim uspješnim radom ostvario je dobijanje brojnih akreditacija i certifikata od AKAZ-a.

Bez problema

Stručnog kadra ova ustanova ima dovoljno i nemaju problema s tim. Pojavom pandemije, kazao nam je Šatrović, napravili su operativni plan, tako da su se do sada uspješno borili i nisu imali problema.

„Mislim da zdravstvo u BiH ima dosta poremećaja u smislu ljudskih prava, znajući da je naša zemlja potpisnica za garanciju istih. Zdravstvo je podijeljeno, pa mislim da je potrebno da postoji Ministarstvo zdravstva na nivou države. Svaki pacijent unutar države nema ista prava, primjer pacijent iz našeg kantona, kada odlazi u kliničke centre, mora proći komisiju, dok pacijenti u gradovima gdje su suosnivači klinika mogu otići na kliniku sa uputnicom izdatom od bilo kojeg ljekara“, istakao je Šatrović.

I u narednom periodu Dom zdravlja Travnik nastavit će sa edukacijom ljekara, u smislu specijalizacija, a Šatrović tvrdi da je trenutna situacija u zdravstvu u Travniku pod kontrolom.

Minela Pamuk

Poslovne novine