Novosti

FlyBosnia obnavlja letove s tri iznajmljena aviona


FlyBosnia će obnoviti letove iznajmljivanjem tri aviona. Vlasnik kompanije, Al Shiddi Group, potvrdio je da je aviokompanija s GE Telesisom potpisala ugovore za tri aviona Airbus A320 kapaciteta 180 putnika. Očekuje se da će prvi avion stići već ovog mjeseca, dok bi preostala dva trebala stići u aprilu sljedeće godine.

Aviokompanija je bez aviona otkako je ovog ljeta povukla jedini A319 i otpustila većinu letačkog osoblja. Tokom vrhunca ljetnih mjeseci, iznajmljivala je opremu i posadu iz Litvanije kako bi obavljala letove od Sarajeva do Turske, javio je Ex-yu aviation news.

FlyBosnia je teško pogođena pandemijom koronavirusa, a njena su se glavna tržišta rano zatvorila. Specijalizirana za prijevoz turista iz Saudijske Arabije u Bosnu i Hercegovinu, bila je prisiljena obustaviti sve operacije prema ovoj zemlji za koju se očekuje da neće dopustiti da se redovni međunarodni letovi nastave barem do 1. januara 2021. Slično tome, i Italija u koju je FlyBosnia letjela još uvijek ima zabranu letova iz Bosne i Hercegovine zbog pandemije koronavirusa.

Tokom prvog vala virusa u Evropi, aviokompanija je izvršila niz charter letova od Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije do Kine, prevozeći medicinske potrepštine i opremu.

Međutim, FlyBosnia se borila i prije pandemije, sa malom popunjenošću na svojim evropskim letovima i problemima sa sarajevskim aerodromom. To je kulminiralo prošle sedmice kada je sarajevski aerodrom objavio da više neće opsluživati avione FlyBosnia i raskinuo ugovor s kompanijom zbog neplaćenog duga.

Aerodrom navodi da je aviokompanija dobila šezdeset dana od sredine septembra za podmirivanje svojih ugoavanja, ali nije izvršila plaćanja uprkos pregovorima o planu otplate.

“Budući da FlyBosnia nije podmirila svoja dugovanja u roku od šezdeset dana i nije prihvatila naš predloženi plan otplate, ugovor je raskinut od 17. novembra 2020. godine”, objavljeno je iz uprave aerodroma.

Dodali su da će zbog neplaćenog duga pokrenuti pravnu akciju.

FlyBosnia je osnovana od strane Saudijske Arabije Al Shiddi Group, koja je osnovana 1975. godine sa poslovima u različitim oblastima, uključujući građevinarstvo, nekretnine, poljoprivredu i turizam. Saudijski konglomerat djeluje u Bosni i Hercegovini od 2006. godine.

BiznisInfo