Novosti

BiH i Egipat opredijeljene za nastavak ekonomske saradnje


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, primila je u četvrtak u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Yassera Abdelrahmana Ali Soroura.

Na sastanku je ukazano na potrebu nastavka saradnje u oblasti obrazovanja, koja se odnosi na školovanje bosanskohercegovačkih studenata na egipatskom univerzitetu. Također, iskazano je opredjeljenje za nastavak saradnje u oblasti drvne industrije, uz potrebu otklanjanja prepreka koje će unaprijediti ovu oblast u interesu Bosne i Hercegovine i Egipta.

Sagovornici su se usaglasili da unapređenje ekonomskih odnosa i oblasti turizma trebaju biti u fokusu buduće saradnje dvije države, uz organizovanje susreta privrednika Bosne i Hercegovine i Egipta.

Naglašeno je opredjeljenje za nastavak saradnje kroz organizovanje bilateralnih konsultacija iduće godine, te je ukazana važnost na olakšavanju procesa dobijanja viza u dvije zemlje.

Ministrica i ambasador su razgovarali o trenutnom stanju u borbi protiv pandemije COVID-19 u dvije zemlje, nabavci vakcina i o važnosti razmjene iskustava u borbi protiv koronavirusa.