Tema u fokusu

NATIV Engineering&Consulting iz Banje Luke – rekordni rezultati u 2020.


Kompanija NATIV Enginering&Consulting d. o. o. iz Banje Luke, jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje infrastrukture baznih stanica u oblasti telekomunikacija, ostvarila je u 2020. godini rekordan prihod u iznosu od 500.000 KM.

Osnovani su prije dvije godine u Banjoj Luci sa idejom da kao član NATIV grupacije upotpune stručin tim koji se u tri evropske zemlje bavi projektovanjem i izgradnjom baznih stanica u oblasti telekomunikacija.

Prema riječima Duška Stojakovića, direktora NATIV Engineering&Consulting d. o. o. Banja Luka, kao vrlo mlada firma zadovoljni su postignutim uspjehom u vrlo kratkom periodu.

„Jedna smo od prvih kompanija, koja je zajedno sa našim stručnim timovima iz Njemačke i Poljske, učestvovala u planiranju i izgradnji 5G mreže u Aachenu u Njemačkoj. Upoznati smo sa novim tehnologijama, što nas svrstava u vrh kompanija koje se bave projektovanjem baznih stanica. Zbog toga smatramo da naše vrijeme na bh. tržištu tek dolazi i da će naš rad i znanje biti prepoznato od vodećih telekomunikacionih kompanija u BiH“, istaknuo je Stojaković.

Osim što se bave projektovanjem i izgradnjom infrastrukture baznih stanica u oblasti telekomunikacija, posjeduju i licencu za projektovanje objekata u građevinarstvu u oblasti visokogradnje.

„Zahvaljujući stručnosti i energiji svih zaposlenih, naša kompanija je u 2019. godini dobila licencu za projektovanje objekata u oblasti visokogradnje od resornog ministarstva Republike Srpske. To nam daje mogućnost da i na tržištu u BiH ponudimo svoje usluge i učestvujemo u izgradnji ove prelijepe zemlje“, naglasio je Stojaković.

Iako pogođeni pandemijom virusa COVID-19, u NATIV Engineering&Consultingu uspjeli su uz pomoć cijelog tima što bezbolnije prebroditi krizu koja je pogodila sve sfere društva.

„Izuzetno smo dobro organizovana kompanija i radimo u oblasti koja svakodnevno napreduje. U 2020. godini smo ostvarili prihod od 500.000 KM, što je porast od 100% u odnosu na 2019. Mogu reći da sam ponosan na cijeli tim koji stoji iza mene i ove kompanije“, kaže direktor NATIV-a.

Najveća šteta koju je ova kompanija pretrpjela zbog pandemije, kako navodi dalje Stojaković, ispoljila se kroz nemogućnosti putovanja i usavršavanja njihovog tima. Kako bi ojačali svoje kadrove, zaposlili su u prošloj godini nove stručnjake raznih profila pa trenutno imaju 12 zaposlenih.

„Za potrebe njemačkog tržišta usavršili smo se u projektovanju kompleksnih projekata telekomunikacija, što je prepoznalo više kompanija iz Njemačke i Poljske kojima smo strateški partner u projektovanju istih“, tvrdi Stojaković.

Kako dalje navodi, u protekloj godini investirali su više od 130.000 KM u sredstva za rad, automobile i edukaciju radnika. Taj trend će se nastaviti i u 2021. jer planiraju otvaranje i drugih sektora u kompaniji, povećanje investicija, ali i prihoda.

„NATIV Engineering & Consulting je dokaz da se radom, znanjem i usavršavanjem može doći do cilja i da kao tim možemo prebroditi sve nedaće koje su nas snašle. Jedan cilj je ostvaren, a to je da je naš rad prepoznat u BiH. Naime, jedna smo od najmlađih kompanija dobitnica priznanja Certifikata bonitetne pouzdanosti koji dodjeljuje bonitetna agencija LRC. Želimo da u narednim godinama naše poslovanje još više unaprijedimo i postanemo jedna od vodećih kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje infrastrukture baznih stanica u regionu“, rekao je Stojaković.

Piše: (Irena Vasić-Dobrić)