Novosti

Europske burze pale na najniže razine u mjesec dana


Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica znatno pale drugi dan zaredom, pa su zaronile na najniže razine u mjesec dana jer su splasnule nade ulagača u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1 posto, nakon što je jučer pao 1,2 posto, i skliznuo na najnižu razinu u gotovo mjesec dana.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,80 posto, na 6.516 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 posto, na 13.482 boda, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.427 bodova.

No, te su nade pokolebane zbog pojave novih sojeva koronavirusa, daljnjeg širenja virusa i spore distribucije cjepiva u SAD-u i Europi.

Zbog toga su ulagači više pažnje posvetili ne baš optimističnom osvrtu na gospodarstvo čelnika američke središnje banke nego njihovom obećanju da će i dalje podržavati gospodarstvo.

Jučer su, naime, čelnici Feda, nakon dvodnevne sjednice, poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa, prenosi Hina.

No, Fed je upozorio i da se tempo oporavka gospodarstva i zaposlenosti posljednjih mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim utjecajem pandemije.

„Gospodarstvo je još daleko od naših ciljeva u vezi inflacije i monetarne politike i vjerojatno će trebati još neko vrijeme dok se na postigne daljnji napredak”, kazao je nakon sjednice predsjednik Feda Jerome Powell.

Čini se da je to razočaralo ulagače koji su se nadali optimističnijem osvrtu na gospodarsku situaciju.

„Fedove poruke o usporavanju tempa oporavka i da će oporavak gospodarstva ovisiti o tempu cijepljenja nisu nove vijesti, no to je ulagače vratilo u realnost, pa su splasnule nade u brzi oporavak”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,8 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,5 posto, na 28.197 bodova.