Novosti

SVJETSKA TRŽIŠTA: Najvažniji europski burzovni indeksi s različitim predznacima


Na europskim burzama u srijedu prijepodne najvažniji indeksi bilježili su različite predznake dok investitori prate objavu niza financijskih izvješća kompanija za 2020. i procjene poslovanja za ovu godinu.

Paneuropski Stoxx 600 oko 9,30 sati bio je u plusu 0,3 posto, a među pojedinim sektorskim najviše su porasle cijene dionica banaka i proizvođača sirovina.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,26 posto, na 13.975 bodova, a pariški CAC za 0,05 posto, na 5.688 bodova, dok je londonski Ftse bio u plusu 0,07 posto, na 6.536 bodova.

Francuska banka Societe Generale izvijestila je o neto profitu od 470 miliona eura u zadnjem lanjskom tromjesečju, što je iznad očekivanja analitičara koji su procjenjivali da će dobit iznositi 252 miliona kuna, a i znatno bolje od gubitka od 822 miliona dolara u istom razdoblju 2019. Cijena njezine dionice jutros je ojačala 2,9 posto.

Još veći porast cijene ostvarila je dionica njemačkog konglomerata Thyssenkruppa, za 5,8 posto, jer je podigao ovogodišnje procjene poslovanja uslijed poboljšane potražnje.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice najvećeg svjetskog kontejnerskog prijevoznika Maerska, za 8,3 posto. Ta kompanija objavila je snažnu dobit u zadnjem lanjskom tromjesečju, no upozorila je na uska grla zbog skoka globalne potražnje, koja utječu na njezine kapacitete i porast troškova prijevoza, prenosi Hina.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je u srijedu 0,19 posto, na 29.562 boda.