Novosti

Gates: Naredna pandemija može biti 10 puta gora, moramo se spremati kao za rat


Američki milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates upozorio je na nacionalizam i “neoprezan pristup” prema pandemiji, ističući kako je vrijeme da se pandemija prihvati kao dio normalnosti.

On je u intervjuu za njemački Süddeutsche Zeitung rekao da pandemija pripada novoj normalnosti, kao i zemljotresi, tornada i klimatske promjene.

Gattes je upozorio donositelje odluka da se nisu pripremili unapred za Covid-19, uprkos ponovljenim upozorenjima o vjerojatnošću pandemije i naljutio se zbog nedostatka jasne komunikacije o opasnostima bolesti.

“Užasno je što još uvijek moramo moliti ljude da se žrtvuju kako bismo spasili živote. Moramo naučiti lekcije”, rekao je Gattes i dodao da bi naredna pandemija mogla biti 10 puta gora od aktualne i da za nju nismo spremni, prenosi Tanjug.

Ovo je proročanski govor Billa Gatesa iz 2015.

On je ocijenio da će trebati veliki dio godine da prođe da se ljudi vrate u odgovarajuću normalu, kao i da zemlje međusobno moraju sarađivati jer kako je rekao “nijedna zemlja ne može sama”.

S boljim ispitivanjima, novim načinima liječenja i cjepivima što budi nadu u konačni kraj pandemije COVID-19, Bill Gates planira plan borbe za sljedeći put kada se pojavi opasan novi patogen, prenosi Biznisinfo.ba

Inače, u godišnjem pismu fondacija Bill & Melinda Gates, osnivač Microsofta poziva na ulaganja milijardi dolara kako bi se razvio globalni sistem upozorenja za viruse u nastajanju i izgradila sposobnost brzog odgovora.

“Ne možemo si priuštiti da nas opet uhvate nespremne”, napisao je Gates. “Da se ne bi ponovile poteškoće od prošle godine, spremnost za pandemiju mora se shvatiti jednako ozbiljno kao i ratna prijetnja”, naveo je Gates.

Podsjetimo da je Gates još 2015. upozoravao da bi se svijet mogao suočiti s velikom pandemijom, u svom čuvenom TED govoru.