Novosti

Priča dva doktora dentalne medicine o kolektivu zbog kojeg vrijedi napustiti i javni sektor


Jedan od najbolje opremljenih dentalnih centara u regionu – Poliklinika Dental Ortodont Centar dr Bandić iz Sarajeva je ustanova u kojoj pacijenti mogu dobiti sve moguće usluge koje se vežu za dentalnu medicinu, a njihov rad predstavit ćemo vam kroz priče doktora Denisa Cucka i doktora Bojana Holcnera, koji su potvrda da su mladost i iskustvo dobitna kombinacija za velike stvari.

Ovaj dvojac učesnik je projekta “30 ispod 30” u organizaciji agencije Represent Communications BiH i njenih partnera kojim se žele istaknuti vrijedni mladi ljudi, okosnice svojih kolektiva iz različitih oblasti poslovanja.
Denis Cucak (30) diplomirao je i stekao zvanje doktor dentalne medicine 2016. godine, te već četiri godine radi kao polivalentni stomatolog, a istaknuo je kako je teško i nezahvalno izdvojiti nekog od koga je najviše naučio.

Razvoj doktora dentalne medicine počinje od studentskih dana gdje se počinje obavljati prva praksa te prvi susreti sa pacijentima pod nazdorom doktora stomatologije. Nakon izlaska iz tih studentskih okvira kroz privatnu praksu imao sam priliku surađivati sa eminentnim stručnjacima od kojih sam nastojao usvojiti što više znanja te ista primijeniti u svojoj praksi”, smatra Cucak.

Njegova uloga u Poliklinici podrazumijeva sveobuhvatnu zaštitu pacijenta kao polivalentni stomatolog te suradnju sa kolegama s ciljem da pacijent dobije što brzu i kvalitetniju uslugu.

‘Prva i osnovna osobina koja mora krasiti uspješnog doktora dentalne medicine jeste znanje. Doktor mora prihvatiti svoj život kao jednu nikad prestajuću školu, gdje ne učimo za ispite već za dobrobit drugih. Dalje bih naveo da su to trud i rad, predanost, odlučnost, socijalna inteligencija… doktor dentalne medicine mora biti ljubazan, mora znati saslušati pacijenta i pokazati suosjećanje. Pacijent i doktor imaju poseban odnos, kakav ne postoji nigdje drugo, a riječ je o povjerenju, poštovanju i razumijevanju’‘, kaže ovaj mladi doktor dentalne medicine.

Doktor Cucak nam je otkrio kakva atmosfera vlada unutar kolektiva u kojem radi, te šta mu pričinjava najveće zadovoljstvo na poslu, ali i kako gleda na položaj mladih u biznis svijetu.

Najbolji dio radnog dana su zadovoljni izrazi lica pacijenata nakon ozbiljnih i kompleksnih rekonstrukcija zubnih lukova. Unutar tima Poliklinike vlada velika kohezija, timsko odlučivanje o svakom pacijentu na sastanku doktora stomatologije s ciljem iznalaženja najbolje moguće terapijske procedure. Iako u mladima leži puno potencijala, oni su u gotovo nemogućoj misiji što se tiče dobijanja šansi u biznis svijetu. Smatram da je neophodno puno želje, kontinuiranog ulaganja u sebe i postavljanja ličnih ciljeva stepenicu po stepenicu i da će to na kraju biti prepoznato kao što je i u mom slučaju. Meni su dodatno pomogle kontinuirane edukacije koje su ubrzale moj razvoj i obogatile iskustvo”, zaključio je Cucak.

Menadžment Poliklinike pobrinuo se da pacijentima osigura sve uvjete da kada dođu kod njih nemaju osjećaj ljekarske ustanove, već prijatni ambijent koji će im olakšati posjetu stomatologu. S druge strane, trudili su se da poslože i tim ljudi koji će pružati takvu vrstu usluga, te da postoji timski rad, što je u ovom poslu veoma bitno.

Jedan o iskusnijih je spec. dr Bojan Holcner koji sa sobom donosi i primjer kakav je veoma rijedak u BiH. On je, naime, u redove Poliklinike stigao iz javnog sektora, što je dovoljan pokazatelj da u ovom kolektivu zaista vladaju izuzetni uslovi.

Holcner svojim mlađim kolegama dosta pomaže i vrlo rado daje savjete, a ovom prilikom predstavio nam je Polikliniku Dental Ortodont Centar dr Bandić.

‘Prije godinu smo dobili status Poliklinike i trenutno brojimo 24 zaposlenika, a taj broj će u narednom periodu dodatno rasti. Kontinuirana ulaganja u prostorne i materijalne resurse omogućavaju pružanje kvalitetnih usluga pacijentima, a osoblju Poliklinike pruža se maksimalan komfor i olakšavanje u pružanju istih usluga. Klinička djelatnost odvija se u tri ordinacije koje su opremljene najmodernijom opremom i materijalima po svim evropskim i svjetskim standardima’‘, istaknuo je Holcner i nastavio:

Interijer je također nešto čime se izdvajamo na tržištu i pratimo da smo na nivou ustanova svjetskog renomea. Ideja za ovakav prostor se desila upravo nakon posjeta poznatim svjetskim poliklinikama, nakon čega smo poželjeli da takvo nešto imamo i u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Specijalističke ortodontske usluge se pružaju svim dobnim skupinama, uz sve tehnike liječenja ortodontskih nepravilnosti.”

Mentorship, timski duh i bezgranična podrška nikada ne izostaju u ovom kolektivu…

‘Osoblje Poliklinike kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta usluge, prateći savremene trendove i standarde u struci, a na timskim i konzilijarnim sastancima predstavljaju se zadaci i ciljevi u unapređenju istih. Ljekari sa višegodišnjim iskustvom na čelu sa dr specijalistom Amelom Bandić vrše monitoring i mentorstvo sa svim osobljem, a na bazi vlastitog sedamnaestogodišnjeg iskustva i rada u struci sa velikim zadovoljstvom mogu istaknuti da rad u Poliklinici dr Bandić predstavlja novo i drugačije pozitivno iskustvo sa bezgraničnom materijalnom i personalnom podrškom’‘, zaključio je dr Holcner.