Novosti

Predložen porez na bogastvo u Washingtonu


Jeff Bezos dugovao bi iznos od oko 2 milijarde dolara godišnje na ime poreza na dohodak prema novom zakonu o porezu na bogatstvo koji je predložen u Washingtonu.

Kao dio napora da se smanji nejednakost i nadoknadi nedostatak poreza na dohodak u državi, zakonodavci države Vašington predložili su uvođenje nameta od 1% na bogatstvo veće od milijardu dolara. Zakonodavci kažu da bi se ovim putem prikupilo oko 2,5 milijarde dolara godišnje prihoda a on bi se odnosio samo na takozvanu nematerijalnu finansijsku imovinu ili finansijska ulaganja poput dionica ili opcija, piše CNBC.

Ipak, porezni stručnjaci kažu da bi državni porez na bogatstvo bio pretjerano ovisan o četiri megamilijardera koji Washingtonu nazivaju domom: pored Bezosa tu su još i Bill Gates, MacKenzie Scott i Steve Ballmer.

“Velika četvorka”

Jared Walczak iz Porezne fondacije napisao je da će 97% prihoda od poreza donijeti ta četvorica milijardera. Bezos, koji trenutno vrijedi oko 200 milijardi dolara, prema novoj regulativi dugovao bi oko dvije milijarde dolara godišnje. Gates, vrijedan oko 135 milijardi dolara, dugovao bi oko 1,3 milijarde dolara, dok bi Ballmer dugovao oko 870 miliona dolara. Scott, bivša Bezosova supruga, dugovala bi oko 600 miliona dolara godišnje.

Budući da nijedno iz grupe “velike četvorke” u Washingtonu nema svakodnevne korporativne uloge, mogli bi se jednostavno preseliti u drugu državu kako bi izbjegli porez, navode pak kritičari.

Zapravo, za svoju procjenu prihoda državni porezni stručnjaci uzeli su u obzir i da će Bezos, koji je upravo odstupio s mjesta izvršnog direktora Amazona, ili neko od ostalih, napustiti državu, jer ukupan iznos poreza koji duguju ova četiri milijardera premašuje projekciju od 2,5 milijarde dolara, prenosi prenosi Biznisinfo.ba.

Walczak je rekao da bi se bilo koja od ovih osoba mogla preseliti u drugu državu koja bi joj postala primarno prebivalište a uz to i dalje provoditi do 182 dana godišnje u državi Washington i na taj način izbjeći porez.

“Ovo ne samo da će onemogućiti prikupljanje poreza na bogatstvo, već će državi oduzeti i druge prihode. Ovi bogati stanovnici i dalje plaćaju nesrazmjeran udio državnih i lokalnih poreza i značajno doprinose lokalnoj ekonomiji. Protjerivanje njih imalo bi ozbiljne posljedice a ne samo neuspjeh novog poreza”, kazao je Walczak, prenosi CNBC.

Pošteniji sistem

Pristalice novog zakona kažu da je porez na bogatstvo potreban da bi se postigla pravičnost u najneravnopravnijem poreznom sistemu u zemlji. Kako država nema porez na dohodak i prihode prikuplja od poreza na promet, poreza na imovinu i drugih poreza, poreznici s niskim i srednjim prihodima veći dio svog prihoda plaćaju na ime poreza državi, kažu oni.

Noel Frame, državni zastupnik koji je predstavio zakon, rekao je da osobe koje zarađuju najmanje plaćaju 18% svog dohotka državi, dok 1% najbogatijih plaća 6% svog dohotka na ime državnih poreza.