Novosti

Ministar Mitrović u posjeti BHANSA-i


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se u sjedištu Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi sa direktorom Agencije Davorinom Primorcem sa kojim je razgovarao o realizaciji plana za 2021. godinu, utjecaju pandemije na prihode i ukupno poslovanje BHANSA-e, mjerama za prevazilaženje trenutnog stanja te problemima kadrovske strukture i tehničke opremljenosti.

Kao i cijela zrakoplovna industrija i sve druge agencije za kontrolu zračne plovidbe, BHANSA se početkom pandemije suočila sa do sada nezapamćenim problemima i skoro potpunom obustavom zračnog prometa.

„Zahvaljujući kriznim mjerama koje smo preduzeli uspjeli smo minimizirati štetu i odgovoriti na novonastalu situaciju bolje od mnogih drugih agencija, što je prepoznato i od naših evropskih partnera koji su nam za to odali priznanje. Upoznali smo ministra s nastavkom naših aktivnosti koje imaju za cilj da spremno dočekamo normalizaciju zračnog prometa u narednom periodu“, kazao je Primorac.

Ministar Mitrović je pozdravio aktivnosti rukovodstva BHANSA-e te najavio punu podršku Ministarstva ostvarenju zacrtanih planova Agencije, naglašavajući da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva u cilju osiguranja nastavka njihovog nesmetanog rada.

Kako je kazao Primorac, na početku i u najtežim trenucima krize izazvane koronavirusom bilo je neophodno osigurati pozitivan stav BiH prema rješenjima koja su dolazila od Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe. Ključnu ulogu u ovom procesu imalo je Ministarstvo komunikacija i prometa na čelu sa ministrom Mitrovićem.