Novosti

Bitcoin troši više struje nego cijela Argentina


Bitcoin godišnje troši više električne energije nego cijela Argentina, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kembridž, a ako je suditi po njegovoj trenutnoj vrijednosti, to se neće tako skoro promijeniti, uprkos očekivanom rastu emisije štetnih gasova.

“Rudarenje” kriptovaluta zahtijeva puno energije, budući da uključuje opsežne kompjuterske izračune kako bi se provjerile transakcije, navodi “BBC”.

Istraživači sa Kembridža utvrdili su da kompjutori u potrazi za transakcijama troše oko 121,36 teravat-sati (TWh) struje godišnje, temeljeći procjenu na prosječnoj cijeni struje od pet centi po kilovat-satu i energetskim potrebama mreže Bitcoina.

To bi značilo da kompjuteri angažovani na potrazi za Bitcoinima troše više od stanovnika Argentine, čija potrošnja iznosi 121 teravat-sat godišnje. Nadmašuju i potrošnju Nizozemske (108,8 teravat-sati), Ujedinjenih Arapskih Emirata (113,2 teravat-sati), a bliže se i Norveškoj, koja troši 122,2 gigavat-sata godišnje.

Energija koju koriste mogla bi da napaja sva kuvala za čaj u Velikoj Britaniji sljedećih 27 godina, utvrdili su na Univerzitetu Kembridž.

Navode i poređenje koje tjera na razmišljanje – količina električne energije koju svake godine troše uključeni, a neaktivni kućanski aparati samo u SAD-u mogla bi napajati cijelu Bitcoin mrežu godinu dana.

Porez na kriptovalute?

Stručnjaci upozoravaju i da potrošnja struje u potrazi za transakcijama u Bitcoinima vjerovatno neće pasti ako ne padne vrijednost te kriptovalute, budući da se ‘rudari’ nagrađuju upravo Bitcoinima.

Njegova je pak vrijednost ove sedmice dostigla rekordnih 48.000 dolara, nakon objave američkog proizvođača električnih vozila Tesle da je kupio Bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara i da planira prihvatiti tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja, prenosi Tportal.hr.

“To znači da će ‘rudari’ u potragu za transakcijama uključiti još više računala i trošiti još više struje”, objašnjava za BBC stručnjak Kembridž Centra za alternativne finansije Majkl Rauhs.