Novosti

Oporavak evropske ekonomije sredinom godine


Zvaničnici Evropske unije predviđaju ekonomski oporavak unutar evropskog bloka do sredine 2021. godine, pod uslovom da se nastavi napredak u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Evropska unija je u kvartalnom izvještaju iznijela očekivanje da rast ove godine bude 3,7 posto i malo veći sljedeće godine, prenose agencije.

Navodi se ekonomsko usporavanje, koje je započelo krajem 2020, kako su zemlje počele da ponovo uvode restriktivne mjere, usljed novog talasa infekcija Covidom-19.

Ekonomski rast trebalo bi da se nastavi u proljeće i da uhvati zamah na ljeto, kako budu napredovali programi vakcinacije, a mjere suzbijanja virusa polako počnu da se ublažavaju – navodi se u izvještaju.

Evropska unija je takođe iznijela određeni stepen nesigurnosti u svojoj prognozi, usljed restriktivnih mjera koje opstaju na snazi i visoke nezaposlenosti, koji imaju potencijal da uspore rast, ali i eventualnog ubrzanja procesa vakcinacije, koji bi mogli da podstaknu države članice da brže otvore svoje ekonomije.

U izvještaju se navodi da su posljednji mjeseci predstavljali “izazov”, ali da postoji “svjetlo na kraju tunela”, prenosi Investitor.me.