Tema u fokusu

Neimari d.o.o. Sarajevo: Na proljeće kreću s gradnjom najsavremenijeg prečišćivača u BiH


Kompanija Neimari d.o.o. Sarajevo realizovaće u 2021. niz kapitalnih projekata, od kojih je među najvažnijim onaj izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadne vode na Bjelašnici po najnovijoj tehnologiji, koji se prvi put provodi u BiH.

U dugogodišnju  tradiciju  porodične kompanije Neimari d.o.o. Sarajevo, koja traje više od 80 godina i sada se već prenosi na četvrtu generaciju, utkani su najsavremeniji principi graditeljstva i visoki standardi poslovanja u skladu sa svim evropskim i svjetskim kriterijima.

Njihov dosadašnji kvalitetan rad i profesionalan pristup svakom zadatku omogućio im je veliki broj poslovnih referenci pa tako i za izgradnju biološkog prečišćivača na Bjelašnici.

Realizacija ovog kapitalnog projekta, prema riječima suvlasnika kompanije Ramiza Mulaomerovića, počeće na proljeće, a biće okončana do kraja 2021.

Projekat vrijedan 2,67 miliona KM

Dobili smo građevinsku dozvolu i u toku su pripremni radovi, a gradnja počinje na proljeće. Rad budućeg postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda temelji se na primjeni savremene PVA-MBBR tehnologije. Riječ je tehnologiji koja omogućava samorastvaranje biološkog mulja, koji se daljnjom preradom može iskoristiti i kao gnojivo u poljoprivredi“, kaže Mulaomerović.

Proces biološkog prečišćavanja otpadnih voda uz primjenu PVA-MBBR granula razvijen je u Sloveniji i Japanu. Do sada su samo četiri takva prečistača izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj.

Vrijednost radova na ovom projektu bez PDV-a iznosi 2.677.862 KM, a finansiraće ih Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) u ime Republike Slovenije sa 640.795 eura i sufinansirati Općina Trnovo sa milion KM te Kanton Sarajevo i FBiH sa po 500.000 KM.

Provođenjem ovog projekta vodeća svjetska tehnologija prečišćavanja voda biće primijenjena i u BiH. Budući prečistač otpadnih voda imaće kapacitet da primi kompletnu separatnu i kišnu kanalizaciju sa područja Igmana i Bjelašnice“, istaknuo je Mulaomerović.

Osim  izgradnje postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda na Bjelašnici, kompanija Neimari u 2021. godini planira nastavak izgradnje i opremanje svoje nove poslovne zgrade na Stupu, što će koštati ukupno dva miliona KM.

Rekonstrukcija željezničke stanice na Bistriku

U ovoj godini planiramo realizovati još jedan važan projekat – rekonstrukciju stare željezničke stanice na Bistriku, koji spada u kategoriju kulturno-historijskih spomenika. Investitor ovog projekta je Uprava Grada Sarajeva. Restauracija kulturno-historijskih objekata je ozbiljan zahvat u našem poslu jer je potrebno sačuvati izvorni oblik i namjenu objekta bez narušavanja ni jednog jedinog detalja, a istovremeno treba modernizovati objekat kako bi mu se povećala sigurnost i produžila trajnost“, naglasio je Mulaomerović.

Restauracija i konzervacija sjevernog zida Bijele tabije, obnova starog grada Stolac, restauracija i izgradnja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, restauracija i obnova Latinske i Šeherćehajine ćuprije i mosta Ćumurija, sanacija krova Predsjedništva BiH, kao i sanacija fasada u ulici Štrosmajerova u Sarajevu, samo su neki od uspješno i kvalitetno realizovanih  projekata kompanije Neimari, iza kojih stoje zadovoljni investitori.

Našim radom i sofisticiranim metodama izvodimo najsloženije graditeljske poduhvate, postavljajući tako nove standarde u projektovanju i realizaciji arhitektonskih ostvarenja, bilo da se radi o složenim restauratorskim radovima ili primjeni novih tehnologija građenja“, tvrdi Mulaomerović.

Standard kvaliteta ISO 9001:2015

Svoju dugogodišnju tradiciju i razvoj kompanija Neimari je od jula 2011. godine krunisala uspostavljanjem sistema kvalieta te je pribavila certifikat po međunarodnom standardu ISO 9001:2008.

Danas, služeći se sistemom i standardima ISO 9001:2015, pratimo i osiguravamo kontinuirano poboljšanje našeg poslovanja poštovanjem principa savremenog menadžment sistema i svih zakonskih normi iz oblasti naše djelatnosti, kao i permanentnim obrazovanjem svih zaposlenika“, s ponosom ističe Mulaomerović.

Kompanija Neimari danas ima 70 zaposlenih, različite kvalifikacione strukture, od građevinskih inžinjera do majstora – zanatlija svih profila. Kako navodi dalje Mulaomerović, to je mlad, a iskusan vodeći tim, koji ima dugačku referentnu listu realizovanih projekata.

Bavimo se projektovanjem, inžinjeringom, građevinarstvom u oblasti visokogradnje i niskogradnje te restauratorskim radovima. Posjedujemo veći broj mehaničkih i transportnih sredstava i opreme, kao i veliki skladišni prostor“, objašnjava Mulaomerović.

Svoj dugogodišnji razvoj i rad, stečeno povjerenje investitora, suizvođača i vjernih dobavljača Neimari potvrđuju ne samo velikim brojem realizovanih projekata nego i nizom značajnih  priznanja i zahvalnica.

Put kojim danas idemo zacrtao je još 1938. godine prošlog stoljeća Derviš Mulaomerović iz Trebečaja pokraj Sarajeva. Dervišov rad je bio prepoznat kao jedan od najljepših u bivšoj Jugoslaviji, a odnosi se na planinske kuće na Treskavici. U našoj istoriji poslovanja nismo imali slučajeva neizvršenja ugovora, kao ni sporova. Cilj nam je da održimo status uspješne i pouzdane kompanije koja će ispuniti, pa i nadmašiti očekivanja naših klijenata“, rekao je Mulaomerović.

Piše: (Irena Vasić-Dobrić)