Novosti

Beč: Klima uređaji UN-a zagrijavaju grad


Elektroprivreda “Wien Energie” pušta u rad inovativni sistem za reciklažu energije u sjedištu Ujedinjenih Nacija (UNO-City) u Beču. Tom saradnjom se omogućava daljinsko grijanje bez emisije CO2 za 2.400 domaćinstava.

Novi projekat javnog preduzeća “Wien Energie” i kompleksa “Vienna International Center” (VIC) u kojem se nalazi sjedište UN-a, pokazuje kako su novi modeli grijanja ipak mogući.

Rashladni uređaji u UNO-City omogućavaju da do 5.000 zaposlenih, iz preko 120 zemalja, i prilikom teških odluka ostane hladne glave. Toplota koja se tokom tog procesa otpušta je sve do sada ostajala neiskorištena. Uz novi sistem recikliranja energije otpadna toplota će se napajati u mrežu daljinskog grijanja i grijati oko 2.400 domaćinstava u okolini na klimatski neutralan način.

 Wien Energie/Christian Hofer
Wien Energie/Christian Hofer

Ekološki prihvatljiva opskrba toplotom je ključna za postizanje klimatskih ciljeva. Beč je sa daljinskim grijanjem dobro obezbijeđen, ali u budućnosti ćemo morati koristiti još više obnovljivih izvora i postojeću otpadnu toplotu. Recikliranje energije u UNO-City dobar je primjer kako u Beču štitimo klimu kroz inovativne projekte i međusektorsku suradnju. ”, rekao je Peter Hanke, član vlade, Resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća.

Ovim energetskim ciklusom u sjedištu UN-a se svake godine štedi preko 3.400 tona CO2 što daljinsko grijanje u Beču čini klimatski prihvatljivijim. “, objašnjava Michael Strebl, generalni direktor “Wien Energie”.

Pomoću novog sistema, topla voda umjesto u rashladni toranj teče kroz tri toplotne pumpe. One apsorbiraju toplotu iz vode od oko 32 stepena Celzijusa i pretvaraju je u grijanje sa oko 85 stepeni Celzijusa. Ta toplota se zatim napaja u mrežu daljinskog grijanja, a ohlađena voda se vraća u rashladne uređaje. Tako je moguće proizvesti do 18.000 megavat sati daljinskog grijanja.

Wien Energie/Harald Ströbel
Wien Energie/Harald Ströbel

“Wien Energie” daljinskim grijanjem snabdijeva preko 410.000 domaćinstava i 7.200 velikih potrošača. Uz tradicionalne sisteme kao što su spaljivanje otpada ili kombinirane termoelektrane, sve se više oslanjaju i na obnovljive izvore. Pored recikliranja energije u UNO-City, koristi se i otpadna toplota iz proizvodnje napolitanki “Manner”.