Novosti

Privredni subjekti u RS-u podnijeli zahtjeve za podsticaje za povećanje plata 6.813 radnika


U toku su provjere ispunjenosti uslova u saradnji sa Poreskom upravom RS-a

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske do sada je zaprimilo više od 200 zahtjeva privrednih subjekata za podsticaj za povećanje plate radnika za obračunski period juli-decembar 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Privredni subjekti koji su izvršili povećanje plate imaju mogućnost da do isteka roka, 1. marta, podnesu zahtjev za navedeni obračunski period putem aplikacije “e-podsticaj” koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva.

Kada je riječ o do sada pristiglim prijavama radi se o pravnim licima i preduzetnicima koji zapošljavaju ukupno 14.641 radnika, a podsticaj je tražen za 6.813 radnika”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS-a.

U toku su provjere ispunjenosti uslova u saradnji sa Poreskom upravom RS-a, a po isteku roka za prijavu će biti obrađeni svi pristigli zahtjevi i nakon izdavanja rješenja slijedi isplata podsticajnih sredstava.

Podsjetimo, pravo na podsticajna sredstva imaju privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi RS-a, dok je izmjenom i dopunom zakona uvedena mogućnost da privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj i za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos i poslije marta 2019. godine”, navode iz Ministarstva.

Pomenutim zakonom predviđena su podsticajna sredstva za povećanje plate radnika zaposlenih u privrednim subjektima u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini.

Ukoliko je početni iznos plate radnika viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara 70 posto vrijednosti od plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ukoliko je početni iznos plate radnika jednak ili viši od najniže plate u RS, ali ne prelazi iznos od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara 30 posto vrijednosti od plaćenih doprinosa na povećanje plate.

Privrednim subjektima u RS-u je u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi tokom 2020. godine isplaćeno ukupno 8.035.997 KM na ime podsticaja za povećanje plata radnika”, navodi se u saopštenju.