Novosti

Američka pošta mijenja vozilo nakon 30 godina


Američka pošta (USPS) je sklopila ugovor o suradnji na području modernizacije voznog parka.

A novi partner pošte je poznato ime, Oshkosh Defense, koji je pobijedio na natječaju nakon više od pet godina otkako je najavljena modernizacija. Punim imenom Next Generation Delivery Vehicle (NGDV), zamijenit će u službi Grummana LLV koji je u postavi još od kraja 1980-tih. Time NGDV donosi najopsežniju modernizaciju pošte u zadnja tri desetljeća. Podsjetimo, američka pošta raspolaže s oko 230.000 vozila od kojih njih 190.000 poštu raznosi najmanje šest dana u sedmici.

Već prvi pogled na novi NGDV jasno pokazuje kako je funkcija postavljena ispred dizajna. Prvi renderi pokazuju osjetno nježniji prednji kraj s dominantnim vjetrobranom. S druge strane je maksimizirani tovarni prostor s pristupom putem kliznih vrata.

Budući korisnici na raspolaganju će imati daleko komfornije radno mjesto. Klimatizacija, sigurnosni sustav i nadzor okoline kamerama su samo dio novosti koje se predviđaju za ugradnju. Također, očekuje se da će velik udio imati i izvedbe s električnim pogonom, prenosi Index.

A ako se pitate otkud tako čudan izgled, odgovor je ponudila osoba bliska samom projektu. Naime, kako objašnjava Nir Kahn, postojala su brojna ograničenja u pogledu dimenzija. Tako su unutra bili fiksirani visina kabine i linija krova, kut pogleda, te veličina staklenih površina. Uz tolike granice vozilo je moralo ispasti ovako.

Prema ugovoru, Oshkosh će u narednih deset godina proizvesti između 50.000 i 165.000 primjeraka. Oshkosh će od USPS-a dobiti inicijalni ulog od 482 milijuna USD koji će biti potrošen na finalizaciju proizvoda i osposobljavanje proizvodnih kapaciteta. Prvi primjerci novog vozila u poštansku službu ući će 2023. godine.