Tema u fokusu

Austrotherm materijali su prisutni na svim većim gradilištima


Naša kompanija već nekoliko godina radi na proširenju svoje palete proizvoda, te u ovoj godini planiramo nastavak rada na tim proizvodima, poboljšanju njihovog kvaliteta i brzine produkcije, kao i njihovo bolje plasiranje na tržište, kaže Denis Malagić.

Firma Austrotherm d.o.o. bavi se proizvodnjom i distribucijom termoizolacionih materijala na bazi EPS-a i XPS-a, koji su u svakodnevnoj komunikaciji poznatiji kao stiropor i stirodur, a njihovi planovi razvoja konstantno imaju tendenciju rasta. Svake godine pokušavaju postići više.

S obzirom na postignute rezultate kao i na različite probleme sa kojima se susrećemo pri radu, možemo reći da smo zadovoljni postignutim do sada. Iza toga se krije dosta profesionalnog i odgovornog rada, fleksibilnosti na terenu, pokušaja da ispoštujete zahtjeve klijenta, da napravite najbolje što možete u određenom momentu, a to ne ide uvijek po planu. Nepisano je pravilo da uvijek može bolje i više i mi svake godine pokušavamo podići tu ljestvicu“, kazao je za Poslovne novine Denis Malagić, tehnička podrška i marketing menadžer Austrotherma.

Protekla godina je, kaže Malagić, i pored svih problema i situacija koje su zatekle globalno, a samim tim i domaće tržište, za njih ipak bila, u poslovnom smislu, relativno dobra. Početak pandemije donio im je određeni zastoj u radu, a smanjeno kretanje robe i ljudi otežalo je izvoz robe u susjedne zemlje sa kojima rade. Međutim, sredinom godine posao se vratio u normalne tokove, te su do kraja 2020. uspjeli postići dobre rezultate i ispoštovati ono što su i planirali.

Prošla godina je imala sporiji start zbog početka epidemije, govorim o prvom kvartalu, međutim, stvari su se vratile u normalan tok nakon toga, te je posao išao neometanim tempom. Naravno, ako gledamo širu sliku, ako bi se dugoročno nastavila ekonomska nesigurnost, smanjena privatna i javna ulaganja u izgradnju i renoviranja, kao i potencijalna zatvaranja granica, to bi svakako moglo otežati dalji rad“, istakao je Malagić.

Način rada, dodaje, nije se značajno promijenio, osim u smislu da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite od širenja epidemije. Malagić podsjeća i kako je ova kompanija u posljednjih nekoliko godina proširila paletu proizvoda, a samim tim stvorile su se i neke nove poslovne mogućnosti, kao i saradnje sa nekim novim partnerima.

Primarno tržište za nas je svakako tržište BIH, međutim, ne zanemarujemo značaj ni naših izvoznih tržišta – Hrvatska i Slovenija. Teško je reći da je neko tržište lakše ili teže za poslovanje. Sitne razlike u radu postoje, ali princip i pristup naše kompanije poslu je isti. Rekao bih da smo operativno spremni za proizvodnju i isporuku, te da, uz dobre partnere, nemamo veliku razliku pri tome da li se roba isporučuje na domaće ili neko od naših izvoznih tržišta“, kazao je Malagić.

Teško im je, kaže, predvidjeti kakva će ova godina biti, ali ističe kako se posao za sada odvija normalnim tokom za ovaj dio sezone. Planovi postoje, a cilj im je da ih sve pokušaju ispuniti, kao i do sada.

Naša kompanija već nekoliko godina radi na proširenju svoje palete proizvoda, te u ovoj godini planiramo nastavak rada na tim proizvodima, poboljšanju njihovog kvaliteta i brzine produkcije, kao i njihovo bolje plasiranje na tržište. Pokušavamo da svakom projektu pristupimo na isti način. Naš rad na projektima se obavlja preko naših dugogodišnjih partnera, te je svaki njihov uspjeh ujedno i naš. Bez izdvajanja pojedinačnih projekata, samo bih naglasio da se proteklih godina u BiH skoro ni jedan veći tržni centar, poslovno-stambeni kompleks ili neki objekat javnog karaktera, nije uradio a da naši materijali nisu bili prisutni na tim projektima bar na nekim pozicijama“, kazao je.

Austrotherm posjeduje i certifikat bonitetne pouzdanosti, a on im, kaže, mnogo znači.

Najbolji pokazatelj kvaliteta rada naše kompanije se ogleda u dugogodišnjoj saradnji sa našim partnerima, podršci koju se trudimo da pružimo, fleksibilnosti u radu, kvalitetom i brzinom isporuke. Nerealno je reći da se problemi ne dešavaju, ali je to sastavni dio posla, međutim, u toku svih proteklih godina smo se trudili da radimo odgovorno i profesionalno, i to naši saradnici prepoznaju. U državnom sistemu u kojem mnogo bitnije stvari jos nisu uređene ili se ne sprovode kako treba, na tržištu koje nije najbolje uređeno i kontrolisano, posjedovanje određenih certifikata na žalost nije uvijek presudno niti nosi odgovarajuću težinu, međutim, svakako predstavlja određenu beneficiju i dodatno pomagalo prilikom rada u određenim situacijama“, zaključio je Malagić.

Piše: (Minela Pamuk)