Tema u fokusu

Prlić iz Žepča: Od bačvi do namještaja “BARIQ“


Jedina kompanija u BiH koja se bavi izradom hrastovih dužica za „barik“ (bariq) bačve, Prlić d.o.o. Žepče u 2021. predstaviće dva nova proizvodna programa na tržištu: program namještaja “BARIQ“, kao i program stolova iz jednog komada i stolova u kombinaciji drvo-epoxid.

Unikatni proizvodi kompanije Prlić, izrađeni od hrasta kitnjaka vrhunske kvalitete i sa BiH pečatom, nalaze se u zemljama širom EU, regiona, ali i na domaćem tržištu.

Glavni proizvodni program ove kompanije je izrada dužica za “barik/barrique” bačve za tržište EU, zatim izrada “bariq” bačvi, kao i namještaja za opremanje vinskih podruma i vinoteka, koji je također rađen od masivnog, visokokvalitetnog hrastovog drveta.

Prema riječima Dragana Prljića, prokurista u kompaniji Prlić d.o.o. Žepče, jedini su u BiH, koji se bave izradom hrastovih dužica za izradu izuzetno cijenjenih bariq bačvi.

Najvažnija tržišta Austrije i Francuske

Specifičnost tog programa je način izrade hrastovih dužica, te vrsta drveta-crvenog hrasta od kojeg se radi isti program, što zahtjeva izuzetno visoke standarde i kod nabavke sirovine i izrade istih. Potražnja za hrastovim dužicama i bačvama je zaista velika. Naša trenutno najvažnija tržišta su Austrija i Francuska“, kaže Prljić.

Svega petnaest posto prikupljenog hrasta bude iskorišteno za proizvodnju vrhunskih barrique bačvi, dok se preostalih 85 posto korisi za izradu namještaja za vinske i pivske podrume, kao i vinoteke.

Zbog nedostatka dovoljno kvalitetne sirovine, a proširenjem kapaciteta, ušli smo u proizvodnju i ostalih elemenata na bazi hrastovog drveta, sa novim finalnim proizvodima, kao što su kreveti, klupe i sl.“, dodaje Prljić.

Program namještaja „BARIQ“

Kako dalje navodi Prljić, zbog pandemije Covid-19, imali su manji pad prihoda oko 5 posto u 2020. godini, ali zadržali su sve uposlene. Njihove investicije su bile znatno usporene, a ugovori sa inokupcima prolongirani. Stoga su uložili 170.000 KM u kupovinu nove opreme i poslovnog prostora za razvoj dva nova programa, koja će u 2021. plasirati na tržište.

Riječ je o programu namještaja, unikatnih stolova iz jednog komada i stolova u kombinaciji drvo-epoxid. Stvorili smo sve uvjete za plasman oba ova programa, izvršili sve pripreme, edukacije, promidžbu i ostalo, kako bi odgovorili na zahtjeve kupaca“, naglasio je Prljić.

Inače, Prlić d. o. o. je prva kompanija u BiH koja je pokrenula proizvodnju stolova velikih gabarita. Stolove rade od bukve, hrasta, topole, mazera, jasena, promera trupaca 1-1,8 m.

Pri tome, ploča stola je urađena iz jednog komada. Dimenzije ploča su od 1 do 5 metara dužine, od 1 do 1,5 m širine i debljine od 4 do 9 cm. Važno je reći da se proizvodi rade od sirovine niže cijenske kategorije. Također, u ovom momentu smo jedina firma u BiH, koja može vršiti rezanje trupaca prečnika 180 cm, te iste gabarite ploča možemo blanjati i brusiti“, istaknuo je Prljić.


Unikatni masivni stolovi

Drugi novi proizvodni program – stolovi u kombinaciji drvo-epoxid smola, također je novi na svjetskom tržištu, a kako navodi dalje Prljić, razvijen je u toku protekle dvije godine.

Ove ploče su također unikati i kao takve, ima samo po jedan primjerak na svijetu. Osim što je 100 posto unikatna, svaka ploča je jedinstvena po boji, teksturi, koloritu, ”greškama” drveta i slično“, objašnjava Prljić.

Kompanija Prlić je osnovana 2001. godine, kao društvo za obavljanje cestovnog prometa sa jednim uposlenim. Promjenom vlasničke strukture u drugoj polovini 2014., počinju se baviti izradom proizvoda od hrastovog drveta i to u iznajmljenom prostoru sa tri nova uposlenika.

Danas imamo 16 uposlenih i oko 1400 metara kvadratnih zatvorenog proizvodnog prostora sa odgovarajućom infrastrukturom, te oko 2500 metara kvadratnih otvorenog-uređenog poslovnog prostora za odvijanje tehnološkog procesa. Sve ove investicije smo napravili reinvestiranjem dobiti u prethodnom periodu i manjim procentom od kreditnih sredstava“, tvrdi Prljić.

Ostvarivali preko 80 posto izvoza

Sve do 2017. godine, kompanija Prljić je imala izuzetno visok rast prihoda, stabilne ugovore sa inokupcima i ostvarivala preko 80% izvoza. U tom periodu dobili su i međunarodne certificate za poslovanje na inotržištu.

Tada je bio ograničen izvoz sirovine iz BiH, tako da je bilo dovoljno sirovine na tržištu. Kada su te kvote ukinute, dolazi do smanjenja izvoza proizvoda i pada izvoza, ali mi uspijevamo održati, pa čak i povećati proizvodnju, uz odgovarajući kvalitet“, kaže Prljić.

Međutim, ističe slabu brigu državnih vlasti po pitanju potpora, poglavito izvoznih i inovativnih firmi. Drugi problem je slaba i nikakva zaštita domaće proizvodnje, prvenstveno u oblasti gospodarenja šumarskim resursima.

Hitno zaustaviti izvoz trupaca iz BiH

Danas je dozvoljen izvoz trupaca-sirovine, gdje se najbolji trupci izvoze masovno, a za domaće proizvođaće ostaje da se muče i rade sa trupcima niže cijenske klase. Ovom prilikom apelujem na sve nadležne institucije da hitno zaustave izvoz trupaca iz BiH, ako se misle zadržati uposlenost i opstanak drvnog sektora, koji je najveći izvoznik“, upozorava Prljić.
Još jedan od niza problema u bh. šumarskim poduzećima je to što su još uvijek aktuelni standardi (JUS) iz pedesetih godina prošlog stoljeća, koji su davno prevaziđeni.

Zbog toga ostaje dosta prostora za “manipulaciju” sa klasama trupaca, što izuzetno otežava i komplikuje rad drvoprerađivača. Nažalost, ni na ovom planu se ništa ne mijenja. Ukoliko se pomenuti problemi ne riješe u kratkom roku, možemo u bh. drvnom sektoru očekivati masovno gašenje firmi i otpuštanje radnika“, zaključio je Prljić.

Svi zainteresovani mogu kontaktirati kompaniju Prlić putem maila: [email protected] i pogledati aktuelnosti na www.prlic.biz

Piše: Irena Vasić- Dobrić