Novosti

Projekat koji će pomoći ozdravljenju bh. ekonomije: Turska će podržati izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo


Turska će podržati projekat izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik je istaka da će autoput Beograd – Sarajevo svima donijeti napredak, te naglasio da vjeruje da će taj projekat biti realizovan.

– Pandemija jeste usporila kontakte, ali oni su i dalje tu. Velika su očekivanja naše strane vezano za podršku izgradnji  autoputa Beograd-Sarajevo. On će donijeti dobro i Republici Srspkoj i Federaciji BiH – rekao je Dodik.

Istakao je da je ključna podrška Erdogana kako bi se ovaj projekat realizovao te naveo kako je jasno da je izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo najveći infrastrukturni projekat u BiH.

–  I on treba da prevazilazi svaku vrstu granice i da nas poveže i integriše sa Srbijom, i ne samo sa Srbijom, već i sa Turskom, a Skoplje će nam biti bliže za 180 kilometara. Ovaj put doprinijeće i ozdravljenju naše ekonomije – rekao je Dodik.

Uvjeren sam da je podrška predsjednika Erdogana ovom projektu odlučujuća za njegovu realizaciju. Potpisivanje sporazuma o investicijama i o priznavanju vozačkih dozvola je važno i sve ide prema još boljim odnosima BiH i Turske. Hvala Erdoganu i za 30.000 doza vakcina koje će Turska donirati BiH – naveo je Dodik.

Naglasio je da je Erdogan na pravi način doprinio stabilizaciji prilika ne samo u BiH, već na cijelom zapadnom Balkanu.

Biznis info