Novosti

Skupština Kantona Sarajevo usvojila izmjene Zakona za pomoć privredi


Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo usvojila je Skupština KS sa 27 glasova.

Skupština se izjašnjavala i o četiri zaključka SDA koja su odbijena. Jedan od zaključaka bio je da se zdravstvenim radnicima i onima koji su učestvovali u borbi sa koronavirusom isplati po 1.000 KM. Vlada KS je odbila taj amandman ističući da će se izvršiti isplata stimulacija putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

“Mi ćemo kao Vlada obezbijediti da se ovo isplati kroz finansijski plan ZZO KS. Zbog toga ne želimo da ide u ovaj zakon mi podržavamo ovu stimulaciju možda ne u ovom iznosu ali sigurno će biti stimulacija za radnike u zdravstvu koji su se borili protiv Covid-19”, kazao je premijer Vlade KS Edin Forto.

Šest zaključaka SDP BiH koji se odnose na posebne uvjete koje moraju privredni subjekti ispuniti da bi dobili novac, kao i praćenje utroška subvencija, dobilo je podršku 22 zastupnika.

Zaključcima se Vlada KS obavezuje da će nakon pristiglih prijava i analize istih, a prije konačne objave spiska subvencioniranih privrednih subjekata, službeno, putem Kantonalnog suda i Poreske uprave FBiH osigurati sve relevntne informacije kako bi se planirana sredstva isplatila isključivo privrednim subjektima:

1. U kojima se protiv odgovornih lica ne vode postupci iz privrednog kriminala pred nadležnim pravosudnim tijelima;

2. Da su izmirene sve poreske obaveze zaključno sa 31.01.2021.

3. Da se planirana sredstva isplate uz uslov dokaza o isplati plate svim radnicima koji su prijavljeni na dan podnošenja prijave privrednog subjekta za subvenciju;

4. Da se otvori besplatni telefon za prijave eventualnih malverzacija koje radnici mogu prijaviti;

5. Zadužuje se Ured za borbu protiv korupcije da nadzire implementaciju Zakona, te da o istom izvještava Skupštinu svakih 30 dana;

6. Da je Ministarstvo finansija dužno osigurati kontinuirano praćenje zakonite implementacije subvencija u cilju redovne isplate plata uposlenicima.