Novosti

Zeleni lanci vrijednosti i cirkularna ekonomija u Bosni i Hercegovini


Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je povodom inicijative privrednika reciklažne industrije i proizvođača ekološki prihvatljivih izvora energije, pokrenula određene aktivnosti sa ciljem unaprjeđenja cirkularne ekonomije i jačanja zelenih lanaca vrijednosti organizujući konferenciju “Zeleni lanci vrijednosti i cirkularna ekonomija u Bosni i Hercegovini.”

Učesnici konferencije su imali priliku da čuju predstavnike državnih i entitetskih nadležnih ministarstava i drugih relevantnih institucija o tome šta je uloga i koje su trenutne aktivnosti u oblasti cirkularne ekonomije, te kakvi su budući planovi u toj oblasti.

Posebna pažnja u razgovorima je skrenuta na važnost dekarbonizacije i uspostavljanje boljih sistema upravljanja otpadom koji ujedno generišu veću zaposlenost i istovremeno čist okoliš kroz otkup sirovina.

Potreba za inteziviranjem svih aktivnosti u ovoj oblasti je dodatno važna jer je nova trgovinska strategija EU jasna – održivost, klimatski neutralno gospodarstvo i zelena transformacija su njeni temelji. Bosna i Hercegovina svoje ekonomske interese moći će braniti samo ako postupi po istim principima.

Pored već poznatih inicijativa koje se odnose na ispunjavanje preduslova za predpristupne EU fondove, usklađivanje međuentitetske legislative i sihnhronizovano donošenje usklađenih podzakonskih akata za posebne kategorije otpada pokrenute su i nove inicijative koje se odnose prije svega na poboljšanje komunikacije nadležnih institucija sa privatnim sektorom, tj. reciklažnom industrijom koja ima neiskorištene kapacitete i koje je neophodno što prije angažovati u svrhu jačanja ekonomije, zaposlenosti i čistog okoliša, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.