Novosti

Održani poslovni susreti privrednika iz BiH i Turske


Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizovala je poslovne susrete između bosanskohercegovačkih i turskih privrednika s ciljem unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje, kao i povećanja postojećeg obima robne razmjene.

Susretima, organizovanim u okviru posjete delegacije turskih kompanija Bosni i Hercegovini, predvođenim Privrednom komorom Bandirme, prisustvovali su predstavnici kompanija koje posluju u oblastima: tekstil, transport, turizam, građevina (obrada kamena i mermera),  poljoprivreda, metal, drvo i proizvodnja namještaja, prehrana, poljoprivredna mehanizacija, trgovina, i sl.

Predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković je u svom uvodnom obraćanju istakao, između ostalog, da BiH raspolaže značajnim  prirodnim resursima i potencijalima za razvoj, a to se prije svega ogleda kroz najzanačajnije sektore bh. privrede, kao što su metaloprerađivački i elektro sektor, drvo-prerađivački sektor, građevinski i energetski sektor, a u posljednje vrijeme ubrzano se  razvija i IT sektor i sektor turizma.

BiH  i njena privreda prolazi kroz reformske procese i iz godine u godinu postiže kontinuirani rast BDP-a, povećanje izvoza, kao i povećanje broja zaposlenih. U protekloj godini je ostvaren spoljnotrgovinski promet u iznosu od 24,1 milijardi evra, uz značajan rast izvoza i uz pokrivenost uvoza izvozom od 63,1%“, kazao je Marinković i dodao da od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini,  koji je stupio na snagu  2004. godine,  robna razmjena BiH i Republike Turske u kontinuitetu bilježi rast, te je do sada povećana za više od sedam puta.

U 2022. godini sa R. Turskom  ostvaren je obim robne razmjene od 934,8 miliona evra, od čega je uvoz u BiH iznosio 769,8 miliona evra, uz pokrivenost uvoza izvozom od 21,4%.  U prvih šest mjeseci 2023. godine u poređenju sa prvih šest mjeseci 2022., bilježimo smanjenje obima razmjene tj. izvoza za 6,8% te uvoza za 9,8%. Smatramo da je i ovi današnji poslovni susreti, ali  i druge aktivnosti koje se preduzimaju ili će se preduzeti, trebaju ići ka povećanju obima razmjene, ali i ka postepenom smanjenju  debalansa u međusobnoj trgovini“, istakao je Marinković.

U nastavku događaja upriličena je prezentacija o poslovnom  okruženju i investicionim  prilikama u Bosni i Hercegovini. Na prezentaciji je istaknuto da je Republika Turska na desetom mjestu najznačajnijih stranih investitora u BiH i da je najviše investirano u prerađivačku industriju, a značajne su  investicije i u finansijski, trgovački, transportni, građevinski sektor, zdravstvo, itd.

Bileteralnim sastancima prisustvovali su predstavnici 16 bosanskohercegovačkih i 16 turskih kompanija.