Tema u fokusu

Kemeko – BH: Bioremedijacija opasnog otpada tri puta jetftinija od izvoza iz BiH


Najveći izvoznik opasnog otpada iz BiH u Evropsku uniju, Kemeko – BH d.o.o. Lukavac realizovat će u ovoj godini projekat bioremedijacije kontaminiranog zemljišta u bivšem Koksno – hemijskom kombinatu u Lukavcu, zajedno sa partnerima iz Slovenije.

Ova kompanija je u vlasništvu grupacije Surovine d.o.o., Maribor iz Slovenije, koja ima 70 godina iskustva u segmentu upravljanja otpadom.

Izvezu do 500 tone godišnje opasnog otpada iz BiH

“Kemeko – BH iz Lukavca najveći je izvoznik opasnog otpada iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Za skladištenje opasnog otpada do njegovog konačnog zbrinjavanja u spalionicama zapadne Evrope, raspolažemo sa specijalnim skladišnim kapacitetima ukupne površine oko 10.000 m². U posljednjih osam godina, prosječno izvezemo oko 400-500 tona godišnje opasnog otpada”, kaže direktor Maid Hadžimujić.

Zajedno sa Centrom za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Slovenije, Kemeko – BH je započeo pilot – projekat čišćenja 690 tona zemljišta kontaminiranog ugljikovodonicima, nastalim preradom nafte i naftnih derivata. Kompletan projekat se odvija na tri lokacije u bivšem Koksno – hemijskom kombinatu u Lukavcu, a bit će završen u maju 2021. godine.

“Projektat bioremedijacije zemljišta u bivšem Koksno – hemijskom kombinatu u Lukavcu započeli smo u junu prošle godine, zajedno sa Centrom za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Slovenije, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Ministarstvom za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK. Uradili smo sve neophodne analize, proračune i prikupili dokumentaciju, tako da je proces počeo u junu 2020, a kraj se očekuje u maju 2021. godine. Pri tome se primjenjuje najnovija tehnologija bioremedijacije kontaminiranog zemljišta, uz korištenje bakterija koje ugljikovodonike razgrađuju na ugljen dioksid i vodu”, kaže Hadžimujić.

Uštede koje se postižu ovakvim jednim projektom bioremedijacije opasnog otpada, u odnosu na klasični izvoz opasnog otpada iz BiH u Evropsku uniju su znatne.

Uštede zahvaljujući bioremedijaciji

“Samo jedan takav transport opasnog otpada iz BiH u Evropsku uniju košta oko milion KM, dok postupak bioremedijacije iste količine opasnog otpada iznosi oko 300.000 KM. Dakle, postupak bioremedijacije opasnog otpada tri puta je jeftiniji u odnosu na njegov izvoz”, istaknuo je Hadžimujić.

Inače, kompanija Kemeko – BH započela je proces bioremedijacije opasnog otpada u BiH još prije dvije godine, pod pokroviteljstvom kompanije Dekonta iz Praga u Češkoj, koja ima preko 30 godina iskustva na ovakvim poslovima u cijelom svijetu.

“Moramo istaći da smo u posljednje dvije godine procesom bioremedijacije prosječno obradili 200-300 tone godišnje kontaminirane zemlje naftom i naftnim derivatima. Kompanija Dekonta nam nesebično daje podršku u savladavanju procesa bioremedijacije,” rekao je Hadžimujić.

U Kemeku – BH imaju velike planove u ovoj godini u oblasti obrade određenih vrsta otpada i spremni su da na tom planu ulože znatne investicije. Ali, da bi te projkete sproveli u djelo, neophodna im je pomoć države, pri usaglašavanju zakonske regulative sa onima u EU u oblasti upravljanja otpadom i zaštite okoliša,

Nedostaju zakonske regulative

“Nedostaju nam pojedine zakonske regulative vezano za zagađenje zemljišta, o muljevima sa prečistača otpadnih voda, komunalnim deponijama itd. Već radimo zajedno sa našim partnerom Dekonta iz Praga na pilot projektima rješavanja problema mulja sa prečistača otpadnih voda, kako komunalnih, tako i bioloških. Također, veoma smo zaintersirani za još jedan projekat, proizvodnju RDF (gorivi materijal iz otpada) u BiH,  jer u tom segmentu imamo višegodišnje iskustvo naših vlasnika, gdje u Sloveniji proizvodimo 60.000 tona godišnje ovakvog materijala”, objašnjava Hadžimujić.

Kemeko – BH u 2021. godini planira i širenje mreže svojih poslovnica.

“Ovih dana planiramo otvaranje kancelarija u Banja Luci. Također u ovoj godini planiramo otvoriti i poslovnu jedinicu u Sarajevu, koja bi se bavila sekundarnim sirovinama i otpadnim vodama”, rekao je Hadžimujić.

Zahvaljujući ranije planirani projektima, pandemija Covid-19 nije u većoj mjeri uticala na finansijsko poslovanje ove kompanije.

Rast prihoda od 25 posto

“U 2020. godini smo ostavarili prihod od 1,8 miliona KM, što predstavlja povećanje od 25% u odnosu na 2019. godinu. Također, ako govorimo o ostvarenoj dobiti, možemo reći da je i tu bilo pozitivnih pomaka u odnosu na 2019. godinu za nekih 12 posto”, tvrdi Hadžimujić.

Kemeko – BH iz Lukavca svojim klijentima nudi usluge zbrinjavanja svih vrsta opasnog i neopasnog otpada (hemikalije, otpadnih boja, lakova, otapala, rabljenih ulja, emulzija, otpadne plastike, metala itd.), izuzev radioaktivnog otpada.

“Osim ovog, nudimo usluge i bioremedijacije zemljišta kontaminiranog naftom i naftnim derivatima, sanacije kontaminiranih područja, radimo obradu infektivnog otpada i oštrih predmeta sterilizacijom tog otpada iz medicinskih ustanova. Također, radimo čišćenja separatora, kao i čišćenja u industriji sa specijalnim vozilom WOMA. Radimo i na zbrinjavanju električnog i elektronskog otpada, te na njihovoj reciklaži. U kompaniji je trenutno zaposleno 12 stalnih radnika, a u ovoj godini taj broj bi se trebao povećati na 15 zaposlenih”, kaže Hadžmujić.

Pod sloganom: “Jer nam nije svejedno…“ u ovoj kompaniji nastoje da svoje usluge prema zaposlenim, dobavljačima, ali i kupcima, uvijek izvršavaju profesionalno i u dogovorenim rokovima.

“Prioritet nam predstavlja pridržavanje strogih propisa o upravljanju otpadom, naročito ako je riječ o opasnom otpadu. Svaki završen izvoz opasnog otpada iz BiH za nas je uspješno realiziran projekat, jer je taj otpad završio na ispravnom i sigurnom mjestu”, zaključio je Hadžimujić.

Kompanija KEMEKO – BH d.o.o., Lukavac osnovana je 2000. godine u Bosni i Hercegovini kao KEMIS – BH d.o.o. Usljed promjene vlašništva, krajem 2020. godine, promjenili su ime kompanije u KEMEKO – BH d.o.o. Lukavac.

Irena Vasić – Dobrić