Novosti

Novi prijedlog plaćanja poreza za freelancere u Srbiji


Srbija je pronašla rješenje za plaćanje poreza za freelancere.

Ukoliko predstavnici freelancera prihvate ponudu koja će biti predstavljena u narednim danima, oko 80 posto njih će biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisali u prethodnih pet godina.

Kada je riječ o preostalih 20 posto freelancera država će otpisati sve kamate i dati reprogram u trajanju od 10 godina. To u praksi znači da će osoba koja je imala prilive od 500 eura mjesečno u trajanju od godinu dana, biti dužna da za te prihode plaća samo sedam eura, piše Blic.rs.

Prijedlog rješenja biće predstavljen sutra.

Poreska uprava je tokom oktobra pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi.

Nakon toga, pojedini freelanceri su izrazili nezadovoljstvo i otpočeli su razgovori sa Vladom Srbije.

Razgovore ispred Vlade su vodili premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Procjenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 freelancera. Centar za istraživanje javnih politika izračunao je da su njihovi prihodi u prosjeku oko 80.000 dinara bruto mjesečno za muškarce i 60.000 dinara za žene.

U zavisnosti od toga koliko posla imaju tokom jednog mjeseca, te na koliko projekata i za koliko kompanija rade, zarada im se kreće od 500 pa do i više od 2.000 eura mjesečno.

(Blic.rs)