Novosti

Povećao se broj ultra bogatih tokom pandemije


Broj ultra bogatih, takozvanih ultra visoko vrednovanih pojedinaca (UHNWI) povećao se tokom pandemije 2020. godine na ukupno 520.000 širom svijeta

Broj ultra bogatih povećao se tokom pandemijske 2020. godine na ukupno 520.000 u svijetu.

Prema “Izvještaju o bogatstvu” kojeg je radio Knight Franka za 2021. godinu, broj UHNWI-ja (pojedinaca sa izuzetno velikom neto vrijednošću) globalno se povećao za 2,4 posto u posljednjih dvanaest mjeseci.

Obrazloženje za ovu pojavu su veoma niske kamatne stope na tržištu kapitala, fiskalni podsticaji u mnogim zemljama, te rast cijena nekretnina..

Švedska je u ovom istraživanju bila država u kojoj je broj UHNWI-a porastao toliko da se našla na drugom mjestu u 2020. godini u svijetu.

Kada je riječ o regijama u svijetu, broj UHNWI-a najviše se povećao u Aziji (12 posto), ali porast je bio primjetan i u Sjevernoj Americi i Evropi.

Predviđanja su da će se do 2025. godine globalni broj UHNWI-a povećati za 27 posto, čime će se dostići broj od 663.483 prebogatih ljudi u svijetu, prema Knight Franku.

Članstvo u ekskluzivnom klubu od 1 posto svjetske populacije, odnosno postotku najbogatijeg stanovništva svijeta, uveliko se razlikuje od zemlje do zemlje.

Ulazak u Monakov klub od 1% počinje već sa najmanje 7,9 miliona dolara.

U Knight Frank vjeruju da će se pritisak za provođenjem fiskalne politike koja smanjuje nejednakosti povećavati s porastom nejednakosti i da je stoga vrlo vjerovatno da će se javljati politike usmjerene na smanjenje neravnoteže kada su u pitanju prebogati i siromašni. Što znači uvođenje posebnih adekvatnih poreza na bogatstvo, koje su već uvele Argentina, Kanada i Južna Koreja. Ovaj trend će se sigurno replicirati i na druge dijelove svijeta.

(Oslobodjenje.ba)