Novosti

Počeo sa radom elektronski sistem za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika


U rad je pušten i promovisan integrisani elektronski sistem za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika u Republici Srpskoj, koji će će skratiti vrijeme potrebno za registraciju.

Sistem je jednostavan za korištenje, ne zahtijeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem linka dostupnog na zvaničnoj stranici Vlade Srpske /eregistracija.vladars.net/.

Projekat “E-registracija” u Republici Srpskoj rezultat je dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog putem projekta poboljšanja poslovnog okruženja Lajf, koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira ga britanska Ambasada u BiH.

Cilj projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u BiH.

“`E-registracija` promoviše model evropske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojima već raspolaže”, navode iz Vlade.

Registracijom putem portala “E-registracija” preduzetnici će ostvariti i 50 posto popusta na administrativne takse, a sve dosadašnje takse su konsolidovane kroz jedinstvenu uplatnicu.

Uvođenjem integrisanog sistema “E-registracija”, uz podršku Projekta Lajf Republika Srpska je izmijenila pet zakonskih rješenja i niz podzakonskih akata.

Šef Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije u BiH Lada Buševac je naglasila da je digitalizacija ekonomske infrastrukture ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti.

Britanski ambasador u BiH Met Fild rekao je da puštanje u rad elektronskog sistema za registraciju poslovnih subjekata predstavlja važan korak i veliko zajedničko postignuće. Ovim sistemom, naglasio je on, integrisani su različiti koraci u svim resorima uprave u jedan racionalizovan postupak.

(Nezavisne.com)