Novosti

Život u Banjaluci skuplji nego u Beču, ali i Sarajevu


Na listi najskupljih gradova u Evropi po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda Banjaluka zauzima 28. mjesto, te tako prednjači ispred Beča, Barselone, Zagreba, ali i Sarajeva, koje je na ovoj listi zauzelo 91. mjesto.

Podaci su ovo internet sajta Numbeo, koji važi za najveću svjetsku bazu podataka o životnim troškovima, kao i o kvalitetu života.

Gradovi u BiH na ovom sajtu prednjače i u cijenama drugih proizvoda, ali i nameta.

Na istom sajtu prema visini cijene stana u centru Banjaluke se nalazi ispred Ria de Žaneira.

Cijena mjesečne rente trosobnog stana u Banjaluci veća je od one u Sarajevu, ali čak i od one u Istanbulu.

Vrtić, državni i privatni, u Banjaluci iznosi oko 260 KM, u Sarajevu oko 280, ali je cijena za oko 20 KM niža u glavnom gradu Njemačke Berlinu, gdje bi vas vrtić mjesečno koštao oko 250 KM.

Karta u jednom pravcu za javni prevoz u Banjaluci iznosi 1,80 KM, u Sarajevu 1,60, a niže cijene karata javnog prevoza ima čak i Moskva, gdje karta košta 1,09 KM.

Za kilogram jabuka u Banjaluci morate izdvojiti oko 1,90 KM, u Beogradu 1,85, u Sarajevu 1,75, dok će vas kilogram ove voćke u Varšavi koštati 1,71 KM.

Da Banjaluka prednjači i u cijeni nekih drugih namirnica pokazuju podaci gdje je prikazano da pola kilograma hljeba iznosi 1,28 KM, a jeftiniji hljeb se može kupiti u Moskvi i košta svega 0,97 KM. Cijena kutije cigareta u Banjaluci košta oko šest KM, a ista količina cigareta od istog proizvođača u Moskvi košta skoro duplo manje – 3,50 KM.

(Buka.com)