Novosti

Hrvatska: Očekuju se viši prihodi u turizmu u ovoj godini


Ministrica turizma i sporta Hrvatske Nikolina Brnjac ocijenila je da mogu biti relativno zadovoljni ostvarenim prihodima od turizma u 2020., s obzirom na to da je prošle godine bilo 64.2 posto manje turista nego u rekordnoj 2019. ili njih 7.8 miliona, dok je pad prihoda u sektoru putovanja i turizma iznosio 54.3 posto.

“Uz prihode ostvarene od stranih turista, o kojima je podatke danas iznio HNB, ukupnim rezultatima doprinijeli su i prihodi koje su ostvarili domaći gosti”, istaknula je ministrica Brnjac.

Što se s prihodovne strane od turizma očekuje ili predviđa za ovu godinu, ministrica kaže da očekuje više prihode.

“Uz pretpostavku povoljne epidemiološke situacije na emitivnim tržištima i u Hrvatskoj te imajući u vidu niz aktivnosti koje Ministarstvo turizma i sporta provodi kako bi se osigurali optimalni uvjeti za turiste, vjerujem kako ćemo ove godine uspjeti ostvariti i više prihode”, kazala je Brnjac.

HNB je u sklopu podataka o platnoj bilanci za 2020. objavio i ostvarene prihode od putovanja i turizma od stranih turista, koji su za 54.3 posto manji nego u 2019., odnosno iznosili su 4.8 milijardi eura.

Samo u četvrtom tromjesečju 2020. ti prihodi su bili 467 miliona eura, za razliku od istog razdoblja rekordne 2019., kada su dosegnuli 1.1 milijardu eura.

(Index.hr)