Novosti

Poznato gdje je Apple ostvario rekordne prihode


Uprkos padu prihoda od četiri posto u cijelom svijetu i padu prodaje iPhonea od 10 procenata, američki tehnološki div Apple zabilježio je dvocifreni rast prihoda u Indiji u prvom tromjesečju ove godine. Takođe, Apple je postigao šestomjesečni rekord prihoda u Indiji i još drugih zemalja Latinske Amerike, Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Iako ima nešto niži tržišni udio u tim regijama, zbog rastuće potražnje i pozitivne percepcije brenda, Apple vidi značajan potencijal rasta. Naime, Appleovi se pametni telefoni iPhone odnedavno proizvode i u Indiji jer kompanija nastoji smanjiti proizvodnju u Kini, a prisjetimo se i ogromnog interesa koji je izazvalo otvaranje prvih dviju Appleovih trgovina u Mumbaiju i Nju Delhiju prošle godine.

Prilikom objave rezultata poslovanja za prvi ovogodišnji kvartal, Tim Kuk, izvršni direktor Applea, naglasio je važnost Indije kao strateškog tržišta za budućnost Applea.

“Zaista smo ojačali rast dvocifrenim brojem i time smo vrlo, vrlo zadovoljni. To je za nas bio i novi rekord u prihodima u martu. Kao što znate i kao što sam već rekao, Indiju vidim kao nevjerovatno uzbudljivo tržište i to nam je glavni fokus” rekao je Kuk.

Pri tome je istakao važnost proizvodnje iPhonea u Indiji za konkurentnost.

“S pragmatičnog gledišta, da biste bili konkurentni, morate proizvoditi tamo [u Indiji]. Te dvije stvari su povezane” dodao je Kuk.

Još je napomenuo mogućnost širenja Applea u Indiji kroz jačanje distributivnih kanala i zajednice programera, u čemu vide ogromnu priliku.

“Nastavljamo širiti svoje kanale i takođe radimo na razvojnom ekosistemu. I vrlo smo zadovoljni što u Indiji postoji brzorastuća baza programera. Stoga radimo na cijelom ekosistemu od programera preko tržišta do operacija… Ne mogu biti više uzbuđen i entuzijastičan zbog toga” zaključio je Kuk.

Obećavajuće prilike za rast dodatno je naglasio Luka Maestri, Appleov finansijski direktor.

“Posebno smo zadovoljni našim snažnim zamahom na tržištima u razvoju, jer smo postavili rekorde prihoda u prvom polugodištu u nekoliko zemalja i regija uključujući Latinsku Ameriku, Zapadnu Aziju, Indiju, Indoneziju, Filipine i Tursku. Sretni smo jer su to tržišta na kojima je naš tržišni udio nizak, stanovništvo je veliko i raste, a naši proizvodi stvarno napreduju na tim tržištima” rekao je Maestri.

Ukupni prihodi Applea u prvom kvartalu 2024. iznosili su 90.75 milijardi dolara, nadmašivši pritom predviđanja analitičara. Međutim, prodaja iPhonea pala je s prošlogodišnjih 55.33 na 45.96 milijardi dolara. Prema pisanju stranih medija, taj se pad prvenstveno pripisuje smanjenoj prodaji u regiji Velike Kine, uključujući kontinentalnu Kinu, Tajvan, Singapur i Hong Kong, gdje se pojačala konkurencija tehnoloških rivala poput Huaweija.

Takođe, kako je prenio “CNBC”, Appleov neto dohodak u istom je periodu pala za dva odsto – s 24.16 na 23.64 milijardi dolara, ili 1.53 dolara po dionici – a kompanija je takođe objavila plan otkupa dionica vrijedan 110 milijardi dolara,