Novosti

Vlada RS uplatit će doprinose i poreze za ugostitelje i umjetnike


Vlada Republike Srpske usvojila je Uredbu o dodjeli sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti radi saniranja gubitaka koji su nastali kao posljedica pandemije virusa korona od oktobra do decembra 2020. godine.

Na osnovu incijative Privredne komore Republike Srpske privrednim subjektima, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu za svakog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili preduzetnika koji nije obaveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju.

Komora je predložila da se produži trajanje Uredbe do kraja 2020. godine, na način da se uplata po osnovu poreza i doprinosa po svakom zaposlenom radniku produži do kraja 2020. godine, odnosno da se omogući takva uplata i za period oktobar-decembar 2020. godine, pod uslovom da nije smanjen broj radnika za više od 15 posto“, navodi se u saopštenju.

Iz Komore ističu da bi se predloženom mjerom omogućilo privrednim subjektima da zadrže postojeći broj radnika i izmire obaveze po osnovu poreza i doprinosa do kraja 2020. godine, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je u posljednjim mjesecima prošle godine zabilježen dodatni pad dolazaka i noćenja gostiju.

(Capital.ba)