Novosti

Firma HX iz Zenice izradila web platformu za mapiranje divljih deponija


Projekat “Naš otpad-naša obaveza”, koji se implementira u okviru Inovacijskog izazova “Čisto da se zna”, ima za cilj razvijanje svijesti o odgovornom postupanju sa otpadom kroz promociju, edukaciju i konkretne praktične radionice i eko-akcije u pet mjesnih zajednica u Zenici, te izradu inovativne web platforme za mapiranje divljih deponija na području grada Zenica.

NVO 3P izradila je i predstavila prvu web platformu za mapiranje divljih deponija u Zenici pod nazivom depotag.ba koja je dostupna svim građanima.

Platforma će biti i edukativnog karaktera, što ima za cilj doprinijeti poboljšanju eko svijesti kod lokalnog stanovništva, da otpad mogu iskoristiti i na taj način početi promjene od samog sebe kako bi promijenili druge što je jedan od ciljeva projekta.

U nastavku projekta uslijediće eko radionice i edukacije o načinu iskorištavanja otpada, te praktične eko-akcije u pet lokalnih zajednica gdje će najaktivnije imati priliku dobiti besplatno uređenje lokalnog parka ili školskog dvorišta.

Projektna ideja NVO 3P iz Zenice jedna je od pet odabranih u cijeloj BiH od strane UNDP-ovog Accelerator Laba u Bosni i Hercegovini, a ujedno i jedina organizacija iz Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat je podržan od strane Grada Zenica, a firma HX iz Zenice je izradila platformu.

(Zenicainfo.ba)