Novosti

Ugovoreno 160 miliona KM za kredite privrednicima u RS


Privrednicima koji su pretrpjeli štetu usljed pandemije virusa korona do sada je ugovoreno 160 miliona KM kredita, od ukupno obezbijeđenih 238 miliona KM iz Garantnog kovid programa, rekao je direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar.

Krčmar je naveo da je svaki kredit obezbijeđen garancijom u visini do 70 posto.

Banke su svaki mjesec dužne da nas izvijeste kome je odobren kredit i u kojem iznosu. Sada imamo podatak da je do kraja marta plasirano 18 miliona KM kredita, a krediti su obezbijeđeni garancijom u iznosu od 70 posto”, rekao je Krčmar.

On je istakao da interesovanje za ovakvim vidom kreditiranja kod privrednika postoji, te podsjetio da je to pomoć kojom Vlada Srpske nastoji da sanira negativne posljedice pandemije.

Ovim programom Garantnog fonda Vlada Srpske bankama garantuje povrat do 70 posto kredita za koje privrednici iz Republike Srpske apliciraju kod komercijalnih banaka. Ti iznosi mogu ići čak i do iznosa od 400.000 KM”, rekao je Krčmar.

Država je privredi pomogla i isplatama doprinosa i plata radnicima u period kada im je rad bio zabranjen, a izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu proširene su mogućnosti podrške Garantnog fonda.

Krčmar je istakao da je misija Fonda da ohrabri banke da plasiraju kredite firmama koje imaju novu poslovnu ideju, te žele uvećati biznis ili otpočeti sa drugom djelatnošću.

(Srna)