Novosti

Celeks kupuje novu proizvodnu liniju, nabavku mašina podržaće Vlada RS


Iz Fabrike papira i papirne konfekcije Celeks u Banjoj Luci svakodnevno izađe 20 kamiona toaletnog papira, kuhinjskog ubrusa, džepnih maramica i salveta, a čak 80 posto ukupne proizvodnje odvija se upravo ovdje i izvozi za strano tržište.

Do sada je u razvoj proizvodnje uloženo oko 60 miliona maraka. U planu je da fabrika u Banjaluci postane regionalni centar grupacije. Zahvalni su Vladi na spremnosti da podrži razvojne projekte ove kompanije.

Posvećeni smo razvoju novih pogona, kako bismo proizveli što više gotovih dobara poput kuhinjskog ubrusa i toaletnog papira, i drugih higijenskih proizvoda za lokalno tržište ali posebno za izvoz. Planiramo da kupimo novu proizvodnu liniju kapaciteta 15 tona, jer potrošnja naših proizvoda u BiH je oko 20 tona, tako da je za nas ovo veliki korak“, naveo je Rihard Džigman, izvršni direktor SHP Celeks.

Pandemija virusa korona nije uticala na smanjenje obima proizvodnje i nije bilo otpuštanja radnika. Epidemiološke mjere u ovom preduzeću strogo se poštuju, čak se organizuju i grupna testiranja na virus korona, radi zaštite svakog radnika.

Nabavku novih mašina podržaće i Vlada RS kroz podsticajne programe, izjavio je resorni ministar Vjekoslav Petričević nakon posjete fabrici u Banjaluci.

Rekli smo vlasniku kompanije da ima pravo na podsticaj na povećanje plate, tako da i na taj način želim da damo podršku“, dodao je Petričević.

Kompanija “Celeks” osnovana je 1966. godine kao tada najmodernija fabrika papira u bivšoj Jugoslaviji. Privatizovana je 2001. godine od SHP grupacije iz Slovačke, najveće papirne grupacije u jugoistočnoj Evropi.

(Biznisinfo.ba)