Novosti

Poljovet iz Gradačca upotpunio lanac vrijednosti


Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Poljovet iz Gradačca u nabavci nove opreme za predvalionicu i valionicu oplođenih jaja, koja im je omogućila da povećaju godišnju proizvodnju jednodnevnih pilića za uzgoj brojlera sa šest na osam miliona i zadovolje rastuće potrebe svog glavnog kupca u BiH.

Kako je pojasnio direktor Poljoveta Zvonko Deronjić, lanac vrijednosti proizvodnje peradi prilično je složen, ali sa rastućim proizvodnim kapacitetima i modernizacijom domaći proizvođači sve više zadovoljavaju potrebe svakog od koraka proizvodnje, čime smanjuju uvoz.

Sada imamo matično jato koje daje oko 2,5 miliona oplođenih jaja godišnje, a od jednog domaćeg proizvođača kupujemo dodatnih pet do 5,5 miliona oplođenih jaja. Mi zatim radimo na izleganju i proizvodnji nekih osam miliona jednodnevnih pilića za uzgoj brojlera za domaćeg proizvođača pilećeg mesa, koji tovi piliće i svježim pilećim mesom opskrbljuje bh. tržište“, naveo je Deronjić.

Poljovet je 2014. godine potpisao ugovor sa Bingom koji je značio da će Bingo kupovati skoro sve jednodnevne piliće koje Poljovet proizvede, a kako je Bingova proizvodnja rasla, Poljovet ju je pratio.

Naredni korak je modernizacija farmi gdje držimo roditeljska jata. Trebamo racionalizirati proizvodnju oplođenih jaja, a to znači da moramo ugraditi automatska gnijezda i to nam je sljedeći izazov“, zaključio je Deronjić.

(Fena)