Novosti

FBiH osigurala još 25 miliona KM za aerodrom u Bihaću


Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, sastao se u petak 8. aprila sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem te potvrdio da je za izgradnju bihaćkog aerodroma u ovoj godini osigurano 25 mil KM.

Novalić je istakao da je saglasan da ove godine počne faza izgradnje aerodroma.

Za dosadašnju fazu gradnje izdvojeno je oko 10 miliona, te je u ovoj godini osiguran budžet od još 25 mil KM. Konkretno na sastanku smo govorili o programu utroška tih sredstava, odnosno potrebnom vremenu za realizaciju naših planiranih poteza u okviru spomenutog ovogodišnjeg budžeta“, navodi Novalić.

Dodaje da bi ove godine trebalo početi graditi poletno-sletnu stazu u dužini 1. 200 metara, zatim aerodromske zgradu, osvjetljenje, radarsko praćenje, elevatora za prilaz aviona i ostalih tehničkih stvari.

Ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 mil KM, a mi ćemo s ovogodišnjim sredstvima već doći do cifre od oko 35 miliona KM koje je osigurala Vlada Federacije BiH”, istakao je.

Premijer je naveo i mogućnost uključivanja koncesionara, ne toliko zbog potrebnog novca, koliko zbog iskustva i mogućnosti turističke i poslovne promocije kako aerodroma, tako i Unsko-sanskog kantona.

Na važnost ovakvog projekta za cijeli Unsko-sanski kanton podsjetio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. Također, gradonačelnik je uvjeren u uspjeh ovog projekta.

Već smo uradili projektnu dokumentaciju, prilazni put, testnu poletno-sletnu stazu i izvršili dobar dio eksproprijacije zemljišta, pa sam zaista optimističan oko realizacije možda i najvećeg projekta ikada za Unsko-sanski kanton”, kazao je.

Fazlić je zaključio da uskoro kreću s radovima, dodavši da je već u izradi aeronautička studija.