Novosti

Banja Luka dobila budžet od 149,77 miliona KM


Nakon skoro 12 sati zasjedanja, Skupština grada Banje Luke je u 1.30 poslije ponoći, jednoglasno usvojila budžet Grada za 2021. godinu u iznosu od 149,77 miliona KM.

Odbornici su izglasali i četiri amandmana skupštinske većine, koji su kao takvi postali sastavni dio budžeta.

Izglasane su i tačke koje su u uskoj vezi sa budžetom, i to zaključci o prijevremenom stupanju na snagu odluka o usvajanju i izvršenju budžeta Grada za 2021. godinu, objavljeno je iz Gradske uprave.

Odbornici su usvojili i Odluku o izvršenju budžeta za 2021. godinu, te prihvatili odluku o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti na području grada Banje Luke za 2021. godinu uključujući i amandman skupštinske većine.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, poslije usvojenog budžeta, kazao je da se nakon duge i teške rasprave došlo do toga da je budžet usvojen jednoglasno.

Konačno je zaustavljena blokada Banje Luke, koja u ovim teškim vremenima može da krene naprijed. Već od jutra krećemo sa generalnim čišćenjem grada, iscrtavanjem ulica, isplatom jednokratnih pomoći, isplatama za javne kuhinje i svega onog što nije moglo biti realizovano zbog blokade budžeta. Sa te strane sam srećan“, kazao je gradonačelnik.

Kapitalna ulaganja planirana su u iznosu od 31 milion KM. Kada je riječ o značajnijim novim ili projektima koji se nastavljaju, tu su: prva faza izgradnje gradskog parka i jezera, sportska dvorana Lauš, izgradnja vrtića u Kuljanima i Vrbanji, izgradnja teretana u prirodi, dajak pristaništa, projekti urbane revitalizacije objekata i drugo.

Značajna sredstva planirana su za doznake pojedincima, koje se isplaćuju iz budžeta Grada, a odnose se na sve vidove socijalne pomoći i podrške pojedincima.