Novosti

Dionice Mercatora prebačene s Agrokora na Fortenova grupu


Nakon što je 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator prebačeno s Agrokora d.d. na Fortenovu grupu, Mercator je danas postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe, koja je sada vlasnica 88,1 posto Mercatora.

Zahvaljujući tome, maloprodajna mreža Fortenova grupe od danas se sastoji od oko dvije i pol hiljade prodajnih mjesta Mercatora i Konzuma s ukupno 39 hiljada zaposlenika, koji rade na pet tržišta u regiji s gotovo 20 miliona stanovnika.

Prenos dionica Mercatora odvijao se istodobno sa refinansiranjem Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 miliona eura.

U suradnji sa svojim kreditorima HPS Partners i VTB-om, Fortenova grupa osigurala je potrebna sredstva te u cijelosti zamijenila navedeni Mercatorov dug i na taj način osigurala neometan prenos vlasništva Mercatora s kompanije u stečaju, na stabilnu kompaniju, konsolidirane vlasničke i vjerovničke strukture.

Fortenova grupa je od danas ponosna vlasnica Mercatora, odlučna u namjeri da bude najbolji vlasnik kojeg je Mercator ikada imao. Ovo je novi početak koji nam svima otvara cijeli niz novih mogućnosti. Nova optimizirana struktura kapitala Fortenova grupe osigurava nam stabilnost i sposobnost za snažna buduća ulaganja u naše kompanije i poticanje njihovog budućeg rasta“, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Peruško je naglasio da će nakon integracije Mercatora i prodaje Poslovnog područja zamrznuta hrana Fortenove grupe s preko 50 hiljada zaposlenika biti najveći poslodavac u regiji.

Fortenova ostvaruje približno 5 milijardi eura prihoda i operativnu dobit veću od 270 milijuna eura i u ovoj godini, unatoč nastavku pandemije, planiramo realizirati više od 125 miliona eura kapitalnih ulaganja“, naglasio je Peruško.

Nakon dugog razdoblja neizvjesnosti, Fortenova grupa je danas finansijski stabilna kompanija koja je sposobna za rast i koja će razvojnom strategijom i ostvarivanjem svojih prioriteta ujedno čuvati i otvarati nova radna mjesta.

Stoga svim našim kolegama iz Mercatora želim dobrodošlicu u veliku zajednicu vrijednih i talentiranih zaposlenika Fortenova grupe. Radujem se također nastavku suradnje i s našim ključnim partnerima, malim i velikim, domaćim i globalnim dobavljačima te zajedničkom daljnjem rastu”, zaključio je Peruško.

Prema riječima Jamesa Pearsona, izvršnog direktora za finansije Fortenova grupe. današnje zaključenje dodatnog finansiranja, koje je omogućilo prenos Mercatora u potpunosti je u skladu s strateškim finansijskim planovima Fortenova grupe.

U posljednjih nekoliko sedmica napravili smo veliki napredak u ispunjavanju planova, ne samo s ovim aranžmanom refinansiranja, već i s prodajom Poslovne grupe zamrznute hrane kao i netemeljnih dijelova poslovanja Fortenova grupe, te ostvarivanjem snažnih poslovnih rezultata u prvom kvartalu ove godine“, komentirao je James Pearson.

Prenos Mercatora na Fortenova grupu Siegfried Ganshorn, izvršni direktor Fortenove grupe za maloprodaju je nazvao “jednim od najvažnijih dana u historiji Mercatora, Konzuma i Fortenova grupe”.

Biti ovdje gdje smo sada ne bi bilo moguće bez naših ljudi, profesionalnog upravljanja, podrške i pomoći dobavljača te svih ostalih partnera i dionika kojima vjerujemo. Zajednički rad omogućit će nam da iskoristimo svoj puni potencijal na dobrobit naših kupaca“, rekao je Ganshorn.

Prema riječima Tomislava Čizmića, predsjednika Uprave Mercatora, uz ubrzani nastavak digitalizacije i razvoj digitalnih višekanalnih platformi, prioriteti Mercatora u konsolidaciji maloprodaje Fortenova grupe su jačanje trgovinske mreže i razvoj moderne logističke infrastrukture.

Mercator danas nije samo trgovac, nego puno više. On je platforma koja povezuje zaposlene, kupce i dobavljače i koja je uspješno razvila brojne nove prodajne koncepte. Znanje, trud, iskustvo, sposobnost i osjećaj pripadnosti zaposlenika tvorci su Mercatorovog uspjeha“, rekao je Čizmić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić