Novosti

EU i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH


Glavni vanjskotrgovinski partner BiH i dalje je EU sa 65,3 posto učešća u ukupnom obimu robne razmjene BiH, jedan je od zaključaka sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje koji je održan danas putem video-konferencije.

U prošloj godini zabilježen je kako pad uvoza iz EU od 13,9 posto, tako i pad izvoza u Uniju od 8,3 posto, dok je istovremeno zabilježen rast stope pokrivenost uvoza izvozom od 4,5 posto, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH.

Među ostalim, BiH je u EU prošle godine po produženom ATM /Autonomne trgovinske mjere/ režimu izvezla povrća više za devet posto u odnosu na prethodnu godinu, voća više za tri posto, a porastao je i izvoz određenih vina.

Evropska komisija je pozdravila do sada uložene napore nadležnih entitetskih vlasti na uspostavljanju onlajn registracije poslovnih subjekata, te pozvala na dalje pojednostavljenje i usklađivanje procesa registracije u oba entiteta, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je komisija pozvala vlasti u BiH da što prije usvoje novi zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, te da usklade akcize na pivo sa propisima EU.