Novosti

Američki privrednici ne žele da čuju za povećanje poreza


Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da će američke kompanije ostvariti veći profit i veću konkurentnost u okviru infrastrukturnog plana u iznosu 2.300 milijardi dolara, koji je predložio predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden). Ona je pozvala na prevazilaženje korporativnog skepticizma i podršku plana u Kongresu.

U govoru u američkoj Privrednoj komori Jelen je pozvala najviše poslovne lidere da prihvate Bajdenov infrastrukturni plan uprkos povećanju poreza na dobit preduzeća za njegovo finansiranje. Ona je ponovila da administracija također traži globalni minimalni porez za preduzeća, kako bi spriječila kompanije da presele svoje poslovanje izvan SAD zbog izbjegavanja većih poreza, prenosi CNBC.

Sa porezom na dobit koji je istorijski najniži (jedan odsto BDP), vjerujemo da korporativni sektor može doprinijeti ovim naporima snoseći svoj pravičan udeo. Jednostavno, predlažemo vraćanje poreza na dobit prema istorijskim normama“, navela je Jelen.

Ona je dodala da će Bajdenov porodični plan djelimično biti finansiran “nizom poreskih reformi koje osiguravaju da bogati pojedinci plaćaju svoj pošten dio“. Također je navela da administracija nastoji da zaustavi utaju poreza koja je decenijama bila protiv odgovornih i savesnih poreskih obveznika.