Novosti

Zapadnom Balkanu i Turskoj 14,2 milijarde eura


Postignut je politički dogovor o sedmogodišnjem financiranju zemalja pristupnica Evropskoj uniji prema kojem je 14,2 milijarde eura namijenjeno za zapadni Balkan i Tursku za reforme vezane za ulazak u EU.

Zakonodavci su dogovorili prioritete, ciljeve i način upravljanja moderniziranim instrumentom financiranja za pretpristupnu pomoć (IPA III) u vrijednosti od 14,2 milijarde eura.

Ovim će se osigurati pomoć državama-korisnicama, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj u provođenju reformi potrebnih za ulazak u Evropsku uniju.

Radi se o političkim, institucionalnim, pravnim, administrativnim, te socijalno-ekonomskim reformama, kao i o usklađivanju država proširenja s vrijednostima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU. Izravno će se doprinijeti međusobnoj stabilnosti, sigurnosti, miru i prosperitetu.

Parlament je u pregovorima osigurao poboljšano upravljanje instrumentom proširenom upotrebom postupka delegiranih akata i pojačanim geopolitičkim dijalogom s Evropskom komisijom, čime je Parlamentu omogućeno definiranje glavne strateške orijentacije i kontroliranje odluka donesenih na temelju instrumenta.

Na temelju političkog sporazuma bit će sačinjen konačni pravni tekst Uredbe, i dostavljen Evropskom parlamentu i Vijeću na formalno usvajanje.

Očekuje se da će instrument IPA III biti službeno odobren i potpisan početkom jeseni.